Elhalasztják a szegedi Horthy-emléktábla avatását

Elhalasztják a szegedi Horthy-emléktábla avatását

Horthy Miklós kormányzó látogatása a 4. Nemzetközi Cserkész Világtalálkozón 1933-ban (Fotó: Fortepan/Jóna Dávid)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Vitézi Rend nevű szervezet Csongrád-Csanád, Békés megyei törzskapitányságának tagjai október 15-én Horthy-emléktáblát terveztek avatni Szegeden, ám mint arról honlapjukon hírt adtak, a ceremónia elmarad. Pontosabban elhalasztják – szúrta ki a szeged.hu. Az indoklás szerint az ünnepség azért csúszik, mert Botka László, Szeged város polgármestere, amikor kifejtette véleményét, több hibát is elkövetett, amely arra utal, hogy nem ismeri hazánk történelmének azon időszakát, amelyről ebben az esetben szó esik. A rend tagjai azt nehezményezik, hogy Botka diktatúraként hivatkozott a korszakra, holott ez az állítás az emléktáblaállítás kezdeményezői szerint nem állja meg a helyét.

Mint azt a szeged.hu szerzője megjegyzi: október 15-e nem hétköznapi dátum. 1944-ben október 15-én volt a sikertelen kiugrási kísérlet a második világháborúból. A Rádióban beolvasták Horthy Miklós kormányzó proklamációját a fegyverszünetről. Otto Skorzeny SS-különítménye elrabolta ifjabb Horthy Miklóst. A német csapatok megszállták a budapesti hidakat, a nyilasok elfoglalták a Rádiót. Szálasi Ferenc és az általa vezetett Nyilaskeresztes Párt – Hungarista Mozgalom átvette a hatalmat Budapesten, Vörös János vezérkari főnök pedig parancsot adott a harc folytatására.