Elhunyt az Ökotárs Alapítvány első igazgatója és kurátora, Foltányi Zsuzsa

Elhunyt az Ökotárs Alapítvány első igazgatója és kurátora, Foltányi Zsuzsa

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Február 25-én elhunyt Foltányi Zsuzsa, az Ökotárs Alapítvány első igazgatója és kurátora – jelezte közleményében az alapítvány jelenlegi vezetője, Móra Veronika.

Mint írta, nem túlzás azt állítani, hogy halála hatalmas veszteség az egész magyar civil szférának. – Nélküle nem lenne Ökotárs, legalábbis biztos nem abban a formában, ahogy ma ismerjük – hangsúlyozta.

Foltányi Zsuzsa egy amerikai ösztöndíjas tanulmányút nyomán kapott felkérést az Ökotárs elődjének eredeti alapítóitól a Partnership Program hazai elindítására. Az eredetileg 3 évre szánt programból az ő munkája nyomán lett egy immár három évtizedes múltra visszatekintő alapítvány. – Ő tette le mindazokat az alapokat – működésben, gazdálkodásban, megközelítésben és módszerekben – amelyek az Ökotársat azzá tették, ami – olvasható a megemlékezésben. Bár az elmúlt évtizedben egyel hátrébb lépett a napi munkából, kurátorként, tanácsadóként mindvégig segítette a munkát.

Az 1956-ban született Foltányi Zsuzsa az ELTE és a BME közös szakán végezett biológus-vegyészmérnökként 1979-ben. A nyolcvanas években az Impulzus című műszaki lap újságírójaként tevékenykedett. Egy interjú mentén került kapcsolatba az ELTE Természetvédelmi Klubjával. Az ETK aktivistájaként ekkoriban a Duna mozgalomban és a bontakozó kelet-európai zöld együttműködésben is részt vett.

A rendszerváltás után, felismerve az energetika alapvető hatását környezetünk állapotára, az ETK égisze alatt többedmagával létrehozta az Energia Klubot, mely mára szintén önálló és elismert szervezetté vált. Mindeközben folyóiratokat szerkesztett és számos civil szervezetnél töltött be vezető tisztséget.