Elkordonozták a melegeket ábrázoló fotókat a Néprajzi Múzeumban

Elkordonozták a melegeket ábrázoló fotókat a Néprajzi Múzeumban

A Néprajzi Múzeum épületének földbe süllyesztett részletének teteje (Fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„A kiállítás ezen része csak 18 év feletti személyek számára látogatható” – ez a felirat és fekete kordonszalag választja el a többi alkotástól Claudia Andujar félig magyar származású brazil fotóművész és aktivista homoszexuálisokról készített fotóit a Néprajzi Múzeumban – írja a Népszava. Az ügy pikantériája, hogy a homoszexuálisok hétköznapjait bemutató, São Paulóban és Rio de Janeiróban 1967 júniusában készített fotósorozatot egyszer már cenzúrázták, ugyanis Andujar ezen munkája a Realidade magazin novemberi számához készült, ám a cikkhez csupán egyetlen fotót közöltek egy rövid megjegyzéssel, amely arra utal, hogy a fotóriportot cenzúrázták.

Éppen egy hete, hogy L. Simon Lászlónak a homoszexualitást ábrázoló fotók miatt kellett mennie a Magyar Nemzeti Múzeum éléről. Csák János – mint a munkáltatói jogkör gyakorlója – azzal érvelt, hogy a főigazgató, mivel az intézménytől elvárható jogkövetést elmulasztotta, azt érdemben felhívásra sem teljesítette, olyan magatartást tanúsított, amely a munkaviszonya fenntartását ellehetetlenítette. A kirúgás hátterében a 2023-as World Press Photo kiállítás áll. A Mi Hazánk-os Dúró Dóra azt akarta elérni, hogy azt ne látogathassák 18 éven aluliak, mert „a 2022-es év legfontosabb eseményeként jelenítik meg az LMBTQ+-kisebbség elleni erőszakot”, majd kiderült, hogy Csák János miniszter szigorítást kért: a családok védelméről szóló törvény érvényre jutásának biztosítását kérte számon L. Simon László főigazgatón. A múzeumban ezután bevezették a 18 év alattiakat érintő korlátozást, ugyanakkor érdemben betartani ezt nem tudták, hiszen személyit már nem kérhettek senkitől. L. Simon László a döntésre úgy reagált, hogy a döntést tudomásul veszi, de elfogadni nem tudja.

Címkék: Néprajzi Múzeum