Így élte meg az ellenzéki aktivista, hogy kétbusznyi rendőrt küldtek rá Balatonalmádiban

Így élte meg az ellenzéki aktivista, hogy kétbusznyi rendőrt küldtek rá Balatonalmádiban

Szecsődi Andrea, a Momentum aktivistája egy padon ül Balatonalmádiban, mögötte rendőrök (Fotó: Szecsődi Andrea)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tucatnyi készenléti rendőr és járőr vonult ki február 21-én este Balatonalmádi főterére, hogy szigorú arccal őrizzenek egy padon ülő nőt. Az üldögélő civil aktivista „bűne” az volt, hogy egy hangszóróról Magyar Péter Partizán-interjújából játszott be részleteket, miközben a közelben még zajlott Fidesz nagy erőkkel biztosított kihelyezett frakcióülése.

A kivezényelt rendőrök nem is nézték mindezt tétlenül: a téren sétáló civileket igazoltatták, a felvételt lejátszó nő ellen pedig a Magyar Hang információi szerint szabálysértési eljárást indítottak – gyülekezési joggal való visszaélés miatt.

Gúzsba kötve tüntettek

Az esetről korában lapunk is írt, most pedig elértük a rendőrök által kikérdezett aktivistát, Szecsődi Andreát, aki részletesen beszámolt a történtekről és az incidens előzményeiről. „Nem egy ad hoc ötletről volt szó. Momentumos vagyok, emellett egy almádi civil egyesület tagja– utóbbi egyesülettel találtuk ki, hogy a magunk módján reagálunk a Fidesz kihelyezett ülésére. Mégpedig úgy, Balatonalmádi főterén kihangosítva játszunk be egy félperces összeállítást Magyar Péter partizános interjújából” – mesélte nyilatkozónk, hozzátéve, az egyesület nevét nem közölheti.

Akciójukról előre tájékoztatták a rendőrséget: még február 19-én bejelentést tettek a tervezett performanszról, azt is jelezve, hogy az eseményen várhatóan nyolcan vesznek részt – levelükre semmilyen választ nem kaptak. A vonatkozó szabályozás szerint, ha a rendőrség 48 órán belül nem reagál, akkor a bejelentést tudomásul vették. Szecsődiék a biztonság kedvéért szerda kora délután felhívták balatonalmádi kapitányságot, ahol azt mondták nekik, hogy nem is tudnak a bejelentésről. A beszélgetés során az egyesület tagjai egy tanácsot is kaptak: ha a demonstrálók már kettőnél többen vannak, az gyűlésnek számít, és a rendőrség eljárás indíthat az engedély nélküli demonstráció miatt.

„Ezt is próbáltuk figyelembe venni. A helyzetet úgy oldottuk meg, hogy én egyedül ültem a hangszóró mellett, hat aktivista társam pedig párosával, de egymástól jól elkülönülten álldogált vagy sétált a főtéren” – idézte fel az abszurditásában is nyomasztó koreográfiát Szecsődi.

Azonban minden óvintézkedés kevésnek bizonyult a rendőri eréllyel szemben. A performansz kezdete után félórával több rendőr érkezett a helyszínre, majd egy közeli parkolóból megérkezett a kétfurgonnyi erősítés is. „Az engem igazoltató százados azzal gyanúsítgatott, hogy a rendezvényt meghirdettem a Facebookon – mikor kértem, hogy ezt bizonyítania is kellene, akkor eléggé elbizonytalanodott” – mondta az aktivista. Abban azonban nem hezitált, hogy eljárást indítson a performansz feltételezett szervezőjével szemben.

Az ügyben megkerestük a Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányságot, ahol megerősítették a szabálysértési eljárás tényét. Érdeklődésünkre – egyáltalán miért érkeztek rendőrök a szerda este alig látogatott főtérre – úgy válaszoltak, hogy a Balatonalmádi Rendőrkapitányság vezetője fokozott ellenőrzést rendelt el a kapitányság teljes illetékességi területére. Azt viszont hiába kérdeztük, hogy magyarázzák meg, Szecsődi szerintük miként élt vissza a gyülekezési joggal.

Lesz dolga a rendőrség jogászainak

Megfélemlítő hatású fellépés – így értékelte a balatonalmádi rendőrségi akciót Hegyi Szabolcs, a Társaság a Szabadságjogokért szakértője, aki szerint ez a hatósági eljárás több sebből vérzik. A gyülekezési törvény valójában gyűlésnek tekinti már két személy nyilvános véleményközlését is, amit be kell jelenteni. Azt azonban már a rendőrségnek kell bizonyítania, hogy a vázolt esetben az aktivista tényleg többedmagával hallgatta-játszotta be a hangfelvételt, és hogy a téren sétáló személyekkel közösen lépett fel. „És ha így is történt volna, mi értelme volt két furgonnyi, tucatnyi rendőrt kiküldeni 7-8 személyhez, amikor két járőr elvégezhette volna az igazoltatást?” –vetette fel Hegyi, aki aránytalan erődemonstrációnak látja a történteket.

Ennél nagyobb bakit követhetett el a hatóság azonban azzal, hogy 48 órán belül túl sem reagáltak a demonstráció bejelentésére. „Ha nem válaszoltak, a bejelentő joggal vélhette úgy, hogy kérését befogadták, és szabályosan tarthat gyűlést” – vélte a jogász, aki szerint a szabálysértési eljárás során mindkét ponttal: a közös fellépés bizonyításával és bejelentés tényével is meggyűlik majd a baja a rendőrség jogászainak.

Nem akadályozni, inkább biztosítani kell a gyűléseket

Hegyi Szabolcs szerint egyre gyakoribb és aggasztó jelenség, hogy a rendőrség épp a gyűlésekre, tüntetésekre hivatkozva rendel el fokozott ellenőrzéseket – pedig alapvető feladatuk a gyűlés biztosítása, és nem korlátozása lenne. „Egy valódi demokráciában a gyülekezési jog gyakorlása legális és teljesen hétköznapi tevékenység. Nonszensz, hogy a hatóság pont a tüntetéseket tekinti közbiztonsági kockázatnak, miközben törvényben megszabott kötelességük, hogy a gyűlés szervezőinek segítséget nyújtsanak” – mondta a Magyar Hangnak a TASZ munkatársa.

Miközben Szecsődit hangszórós performansza miatt számonkérték, a rendőrség mindent megtett azért, hogy a Fidesz parlamenti frakciója a lehető legnyugodtabban ülésezhessen Balatonalmádiban, a Mészáros Lőrinc-féle Hunguest helyi szállodájában. A rendőrök és a velük együttműködő biztonságiak gyakorlatilag hermetikusan lezárták a város központját, korlátozva a forgalmat is – sok üdülőtulajdonos meg sem közelíthette saját helyi ingatlanát, mivel lakcímkártyájukon nem a balatonalmádi cím szerepelt állandó lakhelyként.

Frissítés!

Cikkünk korábbi verziójában tévesen írtuk a rendőrséghez érkező bejelentés dátumát: Szecsődi Andreáék valójában február 19-én küldték el kérésüket a hatósági ügyfélkapun keresztül, és szerdán kora délután érdeklődtek a balatonalmádi kapitányságnál a bejelentés elbírálásáról. Ott pedig azt a tanácsot kapták, hogy ha kettőnél többen vesznek részt az eseményen, az gyűlésnek számít. Valójában azonban két ember jelenéte is elegendő a gyülekezéshez. A tévedésért elnézést kérünk - K. T.