Az Agrárminisztérium falából loptak bronz golyókat, elítélték őket

Az Agrárminisztérium falából loptak bronz golyókat, elítélték őket

Rendőrség (Fotó: Police.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) ítéletet hirdetett egy büntetőügyben, amelyben két férfit nagyobb értékre, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopással vádolt az ügyészség.

A PKKB közleménye szerint a vádlottak segédmunkásként dolgoztak az Agrárminisztérium épületének bontási munkálatait végző cégnél. Munkájuk során felfigyeltek az épület homlokzatán a Véres Csütörtök Emlékmű részeként elhelyezett szimbolikus bronz puskagolyókra, amelyek közül 11 darabot kalapáccsal levertek a falról, majd a későbbi értékesítés reményében azokat a zsebükbe rejtették.

A lopás elkövetési értéke mintegy 1,1 millió forint, amely a terheltek tettenérésével megtérült. A vádlottak cselekménye következtében a műemléki besorolású épület homlokzata is megsérült, a várható restaurálási költség meghaladhatja a 10 millió forintot.

A gyorsított eljárásban bíróság elé állított mindkét férfi a vádiratban foglaltak szerint elismerte bűnösségét és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról. Meghallgatásuk során elmondták, hogy cselekményük mozgatórugója a megélhetésük biztosítása volt, azonban tettüket megbánták és sajnálatukat fejezték ki. A bíróság a vádlottak beismerő nyilatkozatát elfogadta, ezért a perbeszédeket és a vádlottak utolsó szó jogán tett nyilatkozatait követően ítéletet hirdetett.

A PKKB az ügyészi indítvánnyal egyezően a két férfit bűnösnek mondta ki társtettesként elkövetett lopás bűntettében, amely miatt őket 1-1 év – végrehajtásában 2 év próbaidőre felfüggesztett – szabadságvesztés büntetésre ítélte, melynek végrehajtási fokozatát börtönben határozta meg.

A büntetés kiszabása során enyhítő körülményként értékelte a bíróság a terheltek hatóságokkal történő együttműködését, a vád szerinti beismerést, valamint a tárgyaláson tanúsított őszinte, megbánó nyilatkozataikat, a kiskorú gyermekekről való gondoskodást, valamint kisebb súllyal a lopási kár megtérülését, tekintettel arra, hogy tettenérés történt.

A másodrendű vádlott esetében további enyhítő körülményként vette figyelembe a büntetlen előéletét, illetőleg a családtagjairól való gondoskodást. Súlyosító körülményként értékelte ugyanakkor azt a tényt, hogy a vádlottak lezárt területen, a munkaviszonyukkal visszaélve követték el a cselekményt, továbbá, hogy az elsőrendű vádlott korábban már állt bíróság előtt. A fellebbezésre jogosultak az ítéletet tudomásul vették, így az jogerőre emelkedett.