Elmélkedősétány, orangerie és teljes önellátás: Orbánék főúri életre rendezkednének be

Elmélkedősétány, orangerie és teljes önellátás: Orbánék főúri életre rendezkednének be

Orbán Viktor Sátoraljaújhelyen 2020. június 6-án (Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Orbán-család által Alcsútdoboz határába tervezett komplexumról közölt hosszú cikket a HVG 360, részletesen ismertetve az eddigi terveket. Úgy tűnik, nagyívű építkezés indult: az üvegház és az orangerie felhúzásába már bele is fogtak, de terveznek egy kápolnát és egy szolgálati lakást is.

A hatvanpusztai birtok tizenhárom hektárján terveznek építkezni, a laphoz pedig eljutott a terület vázlatterve, erről számolt be részletesen. A berajzolt tó területén már megkezdődött az alapozás, ennek sarkában állhat majd a kápolna. Hadházy Ákos független képviselő augusztus végén készített repülőgépről felvételeket, így derült ki az is, hogy a HVG által megismert tervek mennyiben módosultak menet közben. Ebből pedig nem látszik, hogyan lenne majorság a hatvanpusztai birtokból, ugyanis növénytermesztésnek, nagyüzemi állattartásnak semmi nyoma. A bazaltkockákkal kirakott utakon nem is mutatna természetesen egy traktor vagy egy teherjármű.

Az egykori délnyugati istállóból vendégház lett, ami előtt orangerie áll. Ez a XVII. században lett főúri divat, reprezentációs céllal termesztettek mindenféle citrusokat. Találunk egy elmélkedősétányt is, míg gazdasági tevékenység leginkább a lóistállóban lehetne, de a méretek alapján ez is inkább néhány, sportcélból tartott ló befogadására lenne alkalmas – írja a lap a vázlatterv alapján.

A József nádor által épített egykori majorságból a klasszicista kastélyok és amerikai luxusranchok ötvezetét próbálják kialakítani – teszik hozzá. A műemlék istállókat így lebontották, a két szárnyhoz pedig hozzátoldottak egy-egy üvegházat. A légi felvételekből kivehető, hogy a vasszerkezetű építmények jóval nagyobbak lesznek majd, mint ahogy az a tervekben szerepel. Az udvar közepére tervezett ciszternából is inkább jönne ki egy jelentős medence szökőkúttal.

Szinte önellátó rendszert építenének ki Orbánék, a szolgálati lakások alapján egy szűk stáb éjjel-nappal rendelkezésre áll majd. Aggregátorházat is építettek húszezer literes gázolajtartállyal, a szünetmentes áramszolgáltatás így megoldott. A birtok energiaellátásáról pedig hőszivattyúk is gondoskodnak. „Vajon milyen katasztrófára készül Orbán Győző és fia, a birtok sejthető megálmodója?” – tette fel a kérdést a HVG.

Érzékletes egyébként, ahogy a lap képzeletbeli bejárásra indult, ami leginkább olyan, mintha egy kétszáz évvel ezelőtti arisztokrata vidéki birtokán járnánk: „A kocsi továbbgördül a bazaltkockákon, a játékos barokk kacskaringók helyett három körforgalom tagolja a nyílegyenes utat. Az első közepén egy csobogó áll, ez az „elmélkedősétány” középpontja, ideális hely az olvasmányélmények átgondolásra. Ezután egy belső birtokkapu jelzi, hogy megérkeztünk a létesítmény vendégeket fogadó központjába, ahol az egykori juhaklokból kialakított két épület helyezkedik el.”

Lesz persze pálmaház, szökőkút, klubház és húsz beállásos vendégparkoló is.