Élőlánc volt a kőbányai Szent László Gimnázium előtt

Élőlánc volt a kőbányai Szent László Gimnázium előtt

Diákok és tanárok tiltakozása a kőbányai Szent László Gimnáziumnál 2022. október 5-én (Fotó: Dévény István/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kőbányai Szent László Gimnázium előtt több szülő gyűlt össze péntek reggel, mert úgy tudták, a tankerület személyesen visz ki levelet egy polgári engedetlenségben részt vevő tanárnak – számolt be róla a Telex.

Az összegyűlt szülők terve az volt, hogy ezt élőlánccal akadályozzák meg, de végül a tankerület képviselője egyelőre mégsem ment ki az iskolához. A portál szerint csütörtök este kezdték el szervezni tanárok és diákok az iskola elé az „őrséget”. Információik szerint a tankerület egy angol–magyar szakos tanárnak vitt volna ki személyesen levelet, aki ráadásul egy végzős osztály osztályfőnöke is. A tanárnak a szerdai polgári engedetlenség volt a harmadik alkalom, hogy törvénytelen munkabeszüntetéssel tiltakozott, korábban meg is kapta már a figyelmeztető levelét. (A Kölcsey Ferenc Gimnáziumból elbocsátott Palya Tamás például negyedik alkalom után kapta meg a felmondólevelét.) Azt nem tudni, a Szent László Gimnázium tanárának milyen levelet kézbesített volna a tankerület.

A Telex helyszíni tudósítója szerint péntek reggel az iskolánál körülbelül 15 szülő várta a tankerület képviselőjét, miközben a diákok bent voltak az iskolában. Van egy másik bejárata is az intézménynek, és a tanulók arra gondoltak, ha onnan akarna bejönni a tankerület képviselője, akkor ők bentről akadályozzák meg a levél kézbesítését. Egy idő után kijött az intézményből két tanár, az egyikőjük az volt, aki szerdán az országos pedagógussztrájk napján széttépte az egynapi fizetését. Ők az összegyűlt szülőknek azt mondták: a tankerület nem fog most kijönni. Ennél többet a sajtónak nem akartak nyilatkozni. Több szülő azt mondta: hiszik is meg nem is, hogy valóban nem jönnek ki a tankerülettől, mindenesetre még kicsit maradnak, szerintük lehet megijedtek az előzetes hírektől.

Mint a Telex emlékeztet, az eddigi gyakorlat azt mutatta, hogy ha egy iskolában tanárok polgári engedetlenségi akcióba kezdtek, akkor a tankerület automatikusan ugyanazt a szövegű figyelmeztetést adta át vagy küldte ki nekik. Ahol a tanárok ennek ellenére ismét engedetlenségi akciót tartottak, és ezt többször is megismételték, ott felmondtak nekik. Az ugyanakkor nem világos, mi alapján kapja meg valaki elektronikusan a levelét, vagy viszik ki neki személyesen.