Elsüllyedt egy hajó a Parlamentnél, heten meghaltak

Elsüllyedt egy hajó a Parlamentnél, heten meghaltak

Rendőrautó a Duna-parton 2019. május 29-én (Fotó: Bodacz Péter/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Felborult, majd elsüllyedt a Hableány nevű turistahajó a Dunán Budapesten, a Parlamentnél szerda este. 35-en voltak a fedélzeten, az áldozatok számának növekedésével sajnos egyre csökken azok száma, akikről korábban semmit nem tudtunk. Fél egy körül a hatóságok már hét halottról számoltak be. A vízi rendészet, mentőhajók és tűzoltóhajók is segítik a mentést. A csütörtöki eseményeket követő friss cikkünket ide kattintva tudják olvasni.

Az M1 fél egy után arról számolt be, hogy az M0-s autópálya déli hídjánál keresik a túlélőket a tűzoltók. A Duna – amelyen épp árhullám halad végig – rendkívül gyorsan folyik, ezért a mentési munkálatokat már a folyam teljes, Budapest alatti részére is kiterjesztik.

A Hajóregiszter.hu hajós szakportál adatai szerint a Hableányt 1949-ben gyártották az akkori Szovjetunióhoz tartozó Herszon hajógyárában. A hajó 27 méter hosszú és 4,8 méter széles, tulajdonosa 2003 óta a sétahajózással foglalkozó Panorama Deck Kft., de korábban volt a SZOT tulajdona is. A Hableány eredeti befogadóképessége 150 fős volt, ám idő közben átalakították, városnézésre 45 utast tudott befogadni. Azaz a hajó túlterheltségéről nincs szó.

Éjjel fél egykor sajtótájékoztatót tartottak a hatóságok. Győrfi Pál, az OMSZ szóvivője hét halottról számolt be. A mentési munkálatokba bevonták a honvédséget is.

Dél-Korea tisztviselőket küld Magyarországra a hajókatasztrófa miatt | Magyar Hang

Webkamerás felvételen látszik, ahogy a szállodahajó a Margit híd előtt hátulról belemegy a Hableányba.

Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat Főigazgatójának tájékoztatása szerint Csepelnél, azaz a baleset helyszínétől 5-6 kilométerre mentettek ki sérülteket.

A Magyar Hang értesülései szerint a Viking Sygn nevű társaság kabinos kirándulóhajója ment neki a Margit hídnál a Hableánynak, hátulról. A 135 méter hosszú szállodahajó maga alá gyűrte a 34 főt szállító sétahajót.

Az M1 23.20-kor arról számolt be Pintér Sándor belügyminiszter környezetéből származó információkra hivatkozva, hogy 16 emberről még nem tudnak semmit, 14-en sértetlenek, hárman meghaltak, egy embert pedig újra kellett éleszteni. Megerősítették, hogy két hajó ütközött. A Belügyminisztérium azt közölte, hogy a kétfős személyzet mellett távol-keleti turisták voltak a hajón.

Több száz ember vesz részt a mentésben – jelentette 23.40-kor az M1 tudósítója. Azt is mondta, hogy Budapesttől délre a teljes Duna-szakaszra kiterjesztették a mentést az országhatárig.

Az Országos Mentőszolgálat az MTI-nek annyit erősített meg éjfél előtt, hogy a balesetnek van halálos áldozata, és több megyéből érkeztek mentőegységek.

A Hableány rendezvényhajó egy 2017-ben készült fotón (Fotó: Kemenymate/Wikipédia)

A BRFK azt közölte 23 óra után, hogy a Margit hídtól déli irányába folyik a mentés, az ügyeletre 21 óra 15 perckor érkezett bejelentés arról, hogy egy hajó felborult a Dunán, a Kossuth tér magasságában. A baleset miatt a rendőrség a Margit híd és az Erzsébet híd között hajózási zárlatot rendelt el.

Szemtanúk szerint Budafoknál húztak ki egy holttestet.

A Duna újra áradásnak indult néhány órája, körülbelül 5 méteres a vízszint, erőteljes a sodrása is – mondta Az M1-nek Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője.

A Hableány tulajdonosa az Index-nek elmondta, nem sokkal este 10 után azt mondta a lapnak, hogy a hajó „ténylegesen” elsüllyedt, 34 fő volt a fedélzeten a legénységgel együtt, jelenleg rendkívüli erőkkel zajlik a mentési munka, a hatóságok és a hajós társaság mindent megtesz azért, hogy mindenkit kimentsenek. Azt mondta, elsődleges az emberélet mentése. A folyón álló hajók mind reflektorokkal világítják a vizet, de a mentést nehezíti, hogy a megáradt, 15 fokos folyónak nagyon erős a sodrása, és az eső miatt a látási viszonyok is elég rosszak.

BALESET TÖRTÉNT A DUNA BUDAPESTI... - Országos Mentőszolgálat

BALESET TÖRTÉNT A DUNA BUDAPESTI SZAKASZÁN A mentők nagy erőkkel a helyszínre vonultak, a mentés folyik.

Az MTI tudósítója azt jelentette a helyszínről, hogy a környéket teljesen lezárták, a vízi rendészet hajói, mentőhajók és tűzoltóhajók segítik a mentést. A Petőfi téren több rendőr-, mentő- és tűzoltóautót látott. A mentőszolgálat ügyeletese annyit közölt, hogy „14 egységgel” vannak a helyszínen.

Az Index egy informátora szerint egy nagy turistahajó ment neki a Hableánynak, emiatt borult fel. Ezt egyelőre hivatalosan nem erősítette meg senki. A Blikk is úgy tudja, hogy egy másik hajóval ütközött a Hableány. Információk szerint ekkor többen a vízbe zuhantak.

A Magyar Hang tudósítója önkéntesekkel is találkozott, akik a partot pásztázzák gyalogosan, lámpákkal.

Nem sokkal este 11 óra előtt a Petőfi hídnál mentettek embereket a vízből, este 11-kor pedig a (Lágymányosi) Rákóczi hídnál zárták le a rakpartokat – írta az Index.

A folyón álló hajók mind reflektorokkal világítják a vizet, a Szabadság hídról egy filmforgatás reflektorait is a Duna felé irányították.

A hajón dél-koreai turisták utaztak – értesült az InfoRádió. Úgy tudják, már a Petőfi hídnál is láttak sodródó embert.

Az M1-nek Szatmári Zsolt, az Érdi Nemzetközi Katasztrófavédelmi szakbúvároktató azt mondta: jelenleg minden akadályozza a mentést, az időjárás, a víz hőmérséklete és a Duna gyors folyása. Hangsúlyozta: a kikötőknél, a hídpilléreknek ütközve is komoly károkat okozhat a sodródó hajóroncs. Ezért minél gyorsabban be kell avatkozni.

Az Európa Cégcsoport és a Panorama Deck Kft. megbízásából Tóth Mihály szóvivő az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: 22 óra előtt a Panorama Deck Kft. Hableány elnevezésű sétahajója eddig ismeretlen okok miatt felborult és elsüllyedt a Duna budapesti szakaszán az Országháznál. A városnéző hajójárat fedélzetén a legénységgel együtt összesen 34-en utaztak, főleg távol-keleti turisták. A mentés nagy erőkkel tart, az erős sodrású, magas vízállású Dunán, amelyet az eső és a sötétség nehezít. A Panorama Deck Kft. „minden erőforrást mozgósít az emberéletek védelmében”. A baleset okainak feltárásában a vállalat a hatóságokkal mindenben együttműködik – tették hozzá.

A Hableány hajó 60 ember befogadására képes, 27 méter hosszú, 150 lóerős motorral felszerelt, rendszeresen karbantartott járműve a Panoráma Deck flottájának 2003-óta – írták.

Címkék: Duna, hajóbaleset