Az Emminek nincsenek adatai a Kásler által emlegetett vakcinakutatásáról

Az Emminek nincsenek adatai a Kásler által emlegetett vakcinakutatásáról

Fotó: Kásler Miklós Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Azt állítja az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi), hogy nincsenek adatai arról a vakcinakutatásról, amelyről korábban a humánminiszter beszélt.

Szél Bernadett független képviselő közérdekűadat-igénylésben érdeklődött arról, mi alapján fogalmazta meg álláspontját Kásler Miklós május 8-án. A miniszter arról beszélt, hogy minden forgalomban lévő vakcinát megvizsgálnak abból a szempontból, hogy az általuk létrehozott immunitás két komponense (ellenanyagok, sejtes védettség) miként alakul. Kásler akkor május végére ígért eredményeket. Ezt követően már júliusban fejtegette, hogy a február 15. és május 15. közti állami hatásvizsgálat szerint az összes vakcina eredményessége 78 és 92 százalék között van.

A július 22-ei kormányinfón a 24.hu is rákérdezett Gulyás Gergelynél, ő viszont nem közölt több információt erről a vizsgálatról. A lap ezért az Emmihez fordult, hogy érdeklődjön arról, miként teljesítettek az egyes vakcinatípusok. A fővárosi ellenanyag-vizsgálat nemrég azt mutatta, hogy a Sinopharm teljesít a legrosszabbul, antitestek az esetek egy jelentős részében nem alakulnak ki. (Bár sejtes immunitás ettől még létrejöhet.) „A vizsgálat összetettségére való tekintettel, a teljes kutatási anyag nyilvánosságra hozatalára azután lesz lehetőség, miután az lezárult, megfelel a tudományetikai szempontoknak és publikálták a tudományos fórumokon”, válaszolta a minisztérium a 24.hu-nak.

Szél Bernadett sem járt több sikerrel, hiába kérte ki a vizsgálat eredményeit tartalmazó dokumentumokat. „Az Emberi Erőforrások Minisztériuma nem minősül adatkezelőnek, így tárcánk az adatigénylésében megjelölt adatokkal nem rendelkezik” – válaszolta a független képviselőnek az Emmi.