Érik a társadalmi tragédia? Titkolja a kormány az idősotthoni várólistákat

Érik a társadalmi tragédia? Titkolja a kormány az idősotthoni várólistákat

Fotó: Pixabay

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kormány idén január óta nem hozza nyilvánosságra, hogy hányan várnak szociális ellátásra, például idősotthoni elhelyezésre, pedig korábban havonta frissítették az összesítést a szocialisportal.hu oldalon. – írja a Népszava.

Tavaly év végén 54 ezer férőhelyen láttak el 52 ezer idős embert, és 32 ezer név szerepelt a várólistán, míg 2018 áprilisában a fogyatékosok, pszichiátriai- és szenvedélybetegek otthonaiba jelentkezőkkel együtt is csak 28 ezren voltak a várakozók.

Az LMP parlamenti képviselője, Ungár Péter augusztus óta többször is írásban kért magyarázatot a nyilvános adatközlés megszüntetésére az Emberi Erőforrások Minisztériumától (Emmi). Kérte a friss számokat is, de hiába. Rétvári Bence, a tárca államtitkára csak annyit közölt, hogy egy kiemelt uniós projekt keretében fejlesztik a szociális ágazat informatikai rendszerét, ami érinti a nyilvántartásokat is, ezért hagyták abba az adatok közlését. Az ellenzéki politikus most közérdekűadat-igényléssel próbál meg információhoz jutni. Ungár Péter szerint abszurd, hogy a normatívák kifizetéséhez mindenképpen szükséges létszámadatokat is visszatartja a kormány: szerinte erre az az egyetlen magyarázat, hogy a listákból egyértelműen kiderül, az utóbbi tíz évben az Orbán kabinet egyetlen új állami idősotthoni férőhelyet sem létesített, és ha ez így marad, az társadalmi tragédiához vezet.

A Nyugdíjasok Országos Szövetségének (NYOSZ) elnöke, Némethné Jankovics Györgyi szerint sokan panaszkodnak náluk az idősotthoni várólistákra, az igény egyre nő, a lehetőségek pedig csökkennek. A járványhelyzet okozta többletkötelezettségek miatt pedig azzal számolnak, hogy még kevesebb embert tudnak befogadni az intézmények.

Talyigás Katalin időspolitikával foglalkozó szociológus is azt tapasztalja, hogy a járványhelyzet tovább rontott az idősotthoni ellátásra várakozók helyzetén, amit a kormány megpróbál eltitkolni a közvélemény előtt.

A Népszava próbált információt szerezni az Emmi nagyszabású informatikai fejlesztési programjáról, amiről a megkérdezett intézményvezetők közül senki nem hallott, de a minisztériumtól 12 nap alatt sem kaptak választ, a nyilvántartások az országos szociális információs rendszerrel együtt már korábban megújultak.

A lap több idősotthonnál is érdeklődött, körkérdésük alapján ingyenes hely szinte sehol nincs, ugyanakkor családi vészhelyzet esetén a legtöbb intézmény vezetése megpróbál segíteni, akár úgy is, hogy lazábban értelmezi a szabályokat.