Esőt, hózáport és viharos szelet is hoz a melegfront

Esőt, hózáport és viharos szelet is hoz a melegfront

Esernyőjét fogja egy nő Debrecenben, az erős széllel kísért havas esőben 2021. január 25-én. Képünk illusztráció! (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szerdán a frontfelhőzet kelet felé vonul, mögötte nyugat felől fokozatosan csökken a felhőzet, és kevés gomolyfelhő képződhet. Általában többórás, a Tiszántúlon ennél kevesebb napsütés valószínű. Estére, késő estére nagy területen kiderül az ég – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.

Elszórtan lehet gyenge eső, záporeső, délután az északkeleti összeáramlás mentén esetleg zivatar is kialakulhat. Az északkeleti határ közelében pedig délelőtt átmenetileg havas eső, havazás sem zárható ki. Szerda délután a Tisza vonalának tágabb környezetében zivatarok kialakulására is esély mutatkozik, amelyeket jégdarazápor is kísérhet.

A Tiszántúlon élénk délnyugati, másutt erős, helyenként viharos északnyugati szél várható. Az OMSZ figyelmeztető előrejelzése szerint a délelőtti óráktól lehet időnként viharos (~60-70 km/h) széllökésekre számítani, főként a Dunántúlon és a középső országrészben. (a magasabban fekvő területeken, záporok, zivatarok környezetében, illetve a Balaton térségében ezt meghaladó széllökések is előfordulhatnak). A légmozgás várhatóan estére mérséklődik.

A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 9 és 14 fok között várható, de a tartósabban felhős Tiszántúlon 4 és 9 fok között valószínű.

Az Időkép orvosmeteorológiája szerint szerdán melegfront vonul át, jellemző lehet a fejfájás, migrén, amit az erős, többfelé viharos szél fokozhat. Vérnyomás-ingadozás, szédülés, koncentrációs zavarok, nyugtalanság, alvászavar jelentkezhet.

Címkék: időjárás