Euronews: Jobban keres az európai átlagnál Orbán Viktor

Euronews: Jobban keres az európai átlagnál Orbán Viktor

Orbán Viktor és Lévai Anikó és a homár az étteremben (Fotó: Ristorante La Bussola)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jobban keres az európai uniós átlagnál Magyarország miniszterelnöke, de közel sem olyan jól, mint osztrák vagy német kollégája – derül ki a Euronews összeállításából.

Orbán Viktor fizetése márciustól 860 ezer forinttal, havi bruttó 5 727 000 forintra nőhet – ezt az RTL számolta ki. A Euronews pedig annak járt utána, hogy ez az összeg hogyan viszonyul más európai uniós országok kormányfőinek fizetéséhez.

Az összeállításból kiderül: Orbán Viktor többet keres, mint például lengyel kollégája, de kevesebbet, mint a német vagy az osztrák kancellár.

Az európai uniós átlagot mindenesetre meghaladja a magyar miniszterelnök fizetése: az Európai Unió tagországainak miniszterelnöki bruttó éves átlagfizetése 2022-ben 52,7 millió forint volt a Euronews számításai szerint. Orbán Viktor még tavalyi, havi csaknem 4,9 milliós, évi több mint 58 milliós bruttó fizetésével többet keresett az uniós átlagnál.

Egy kevéssel nagyobb volt az éves bruttó bére a finn Sanna Marinnál, kevesebbet keresett azonban a holland, francia, svéd, luxemburgi, ír, belga és dán kormányfőnél, ahogy a német és az osztrák kancellárnál is. A régió összes országában és a dél-európai országokban is lényegesen kevesebb a miniszterelnök fizetése, mint Magyarországon.

Az összeállításban a Euronews kitért arra is: Magyarországon a második legalacsonyabb a bruttó átlagbér az Európai Unióban. A bruttó éves átlagbér az Európai Unió tagországaiban tavalyelőtt, 2021-ben 33 511 euró volt az Eurostat nemrég közzétett adatai alapján. Négyszáz forintos árfolyamon számolva ez évi bruttó 13,4 millió forintnak, havi több mint 1,1 millió forintnak felel meg. A magyar bruttó éves átlagbér tavaly ennek az összegnek még a felét sem tette ki: 12 618 euró, valamivel több mint 5 millió forint volt, ezzel a második legalacsonyabb az Európai Unióban Bulgária után.