Extrém UV-sugárzásra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Extrém UV-sugárzásra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Gyerekek hűsölnek a fővárosi Széllkapu Park szökőkútjában a nyári hőségben (Fotó: MTI/Hegedüs Róbert)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Többfelé extrém UV-B sugárzás várható kedden – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az MTI-hez eljuttatott figyelmeztetésük szerint a Dél-Dunántúlon és a Dél-Alföldön várható extrém mértékű sugárzás, mindkét régióban meghaladja az UV-index a 8-as értéket. Az ország többi részén is várhatóan nagyon magas lesz az UV-B sugárzás, ott az UV-index a 7-es érték felett alakul.

Normál bőrtípusnál ilyenkor már 15-20 perces napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet. A meteorológiai szolgálat mindenkitől azt kéri, hogy fokozottan védekezzen a napsugárzás okozta leégés ellen, és 11 és 15 óra között kerülje a napozást. Vállat takaró póló, szalmakalap, illetve fényvédő krém használata mindenképpen javasolt – írták.

Eközben hevesebb zivatarok veszélye miatt másodfokú (narancs) riasztást adott ki Győr-Moson-Sopron és Vas megye területére az Országos Meteorológiai Szolgálat. A veszélyjelzés szerint a két megye egyes járásaiban hevesebb zivatar kialakulására kell számítani, a villámlások mellett kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél és jégeső is. Az előrejelzés szerint kedd délelőtt a Dunántúlon még felhősebb lehet az ég, majd ott is napos idő várható kevés fátyol- és gomolyfelhővel.