„Ezt tudja a magyar katolicizmus felmutatni?” – egy napig volt elérhető a Vasárnap.hu-n megjelent kritikus cikk

„Ezt tudja a magyar katolicizmus felmutatni?” – egy napig volt elérhető a Vasárnap.hu-n megjelent kritikus cikk

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Eltávolította oldaláról a napjainkban zajló 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust (NEK) övező érdektelenségről szóló véleménycikkét a Vasárnap.hu. A KDNP online lapján Varga Gergő Zoltán neve alatt szeptember 7-én megjelenő írás igen kritikus hangnemet ütött meg a hazai, elsősorban fővárosi katolikusokkal szemben, akik a szerző meggyőződése szerint közönnyel, meglehetősen passzívan fogadják a katolikus egyház egyik legnagyobb, „ha nem a legnagyobb” szabású rendezvényét.

A cikket ma már hiába keressük a Vasárnap.hu-n és cikkünk megjelenésekor már a Google keresőjéből sem lehetett előhívni, ám egyelőre a Mandiner még nem törölte szemléjéből.

„A helyzet drámai, testvérek. Drámai. Amúgy is jellemző beteg kultúránkra a közönyösség, ez azonban most a Kongresszus vonatkozásában rendkívüli módon megmutatkozik. 75 ezren regisztráltak egy korszakos esemény pápai miséjére, külföldiekkel, mindennel együtt, cakk-pakk. Ez az Egyház? Ezt tudja a magyar katolicizmus felmutatni? Ennyi a mi hitünk, testvérek? Hát ennyi, kéremszépen” – áll(t) a cikkben.

A pápai misén való (várhatóan) alacsony részvétel kapcsán megjegyezte azt is: a KSH-adatok szerint körülbelül félmillió katolikus ember él a fővárosban.

A véleménycikk, ha nem is szándékoltan, de nemcsak a „magyar katolicizmusnak”, de a politikai kereszténységnek is tükröt állít, hiszen az Orbán-kormány által sulykolt helyzet az, hogy míg Európa elveszíti keresztény identitását, míg Magyarország kitart a keresztény értékrend mellett.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes az MTI közlése szerint legutóbb szeptember 6-án, a NEK kapcsolódó eseményén igyekezett érzékeltetni, hogy míg Magyarország a Hungary Helps programon keresztül gondoskodik a világ üldözött keresztényeiről, addig Nyugaton már van keresztényüldözés. „Ott a hitvalló keresztényekre vértanúság ugyan nem vár, de állásvesztésben, meghurcoltatásban gyakran van részük. Ezért is fontos Brüsszelben kiállni a keresztények szabadsága mellett” – hangsúlyozta.

Kerestük a Vasárnap.hu szerkesztőségét, amint válaszolnak, frissítjük cikkünket.

 

Címkék: KDNP, Vasarnap.hu, NEK