Feljelentették a Vitézy Dávid fellebbezéséhez formanyomtatványon nyilatkozó fideszes szavazatszámlálókat

Feljelentették a Vitézy Dávid fellebbezéséhez formanyomtatványon nyilatkozó fideszes szavazatszámlálókat

Karácsony Gergely és Vitézy Dávid (Fotó: Vitézy Dávid / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Feljelentették a Vitézy Dávid fellebbezéséhez formanyomtatványon, hamisan nyilatkozó fideszes szavazatszámlálókat – tudta meg az Átlátszó.

Az Átlátszó egyik olvasója a Kimittud közadatigénylő-portálon keresztül szerezte meg Vitézy Dávid főpolgármester-jelöltnek az érvénytelen szavazatok újraszámolására vonatkozó beadványát, és adatelemzéssel kiderítette, hogy az abban szereplő 226 szavazatszámláló bizottsági tagi nyilatkozat közül legalább 128 valótlan tényállításokat tartalmaz, mert az újraszámolások során ezekben a szavazókörzetekben nem találtak tévesen érvénytelenített szavazólapokat. Az Átlátszó azt is kiderítette, hogy a hamisan nyilatkozó szavazatszámlálók a Fidesz delegáltjai lehettek. Az olvasó most a Társaság a Szabadságjogokért közreműködésével, a portál cikkére is hivatkozva feljelentést tett az ügyben a rendőrségen.

„Mind a választott, mind a megbízott szavazatszámláló bizottsági tagok hivatalos személynek minősültek a nyilatkozatok megtételekor, így ezzel kapcsolatos magatartásukat a hivatalos személyekre irányadó Btk.-beli rendelkezések figyelembevételével szükséges vizsgálni” – áll az Átlátszó birtokába került feljelentésben. „A rendelkezésre álló információk alapján ugyanis az gyanítható, hogy hivatalos személyek ezen minőségükkel visszaélve abban működtek közre, hogy valótlan tényállításokat téve lehetővé tegyék egy Ve. [választási eljárásról szóló törvény] szerinti jogorvoslati eljárás lefolytatását, így hozva előnyösebb helyzetbe egy jelöltet és járulékos társadalmi kárként rongálva a választási jogorvoslatokba vetett közbizalmat.”