Felmentették a varsói magyar nagykövetet

Felmentették a varsói magyar nagykövetet

Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője (b) és Kovács Orsolya Zsuzsanna varsói nagykövet (k) átnyújtja a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést Ryszard Terleckinek, a lengyel parlamenti alsóház, a szejm alelnökének, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt frakcióvezetőjének a varsói magyar nagykövetségen 2017. október 26-án. (MTI/PAP/Leszek Szímanski)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szijjártó Péter előterjesztésére érdemei elismerése mellett felmentette a varsói nagykövetet Sulyok Tamás köztársasági elnök – derült ki a csütörtök este megjelent Magyar Közlönyből, amire a 444 figyelt fel.

Kovács Orsolya szokatlanul sokáig, hét és fél éven át képviselte hazánkat Lengyelországban. Helyére a korábbi ukrajnai nagykövetként dolgozó Íjgyártó Istvánt javasolta Szijjártó Péter, ehhez meg is hallgatta már májusban az illetékes bizottság – tudta meg a Hvg.hu. Kovács Orsolya kiválóan tud lengyelül, régóta foglalkozott az országgal, ráadásul 2017-ben, amikor megkezdte nagyköveti szolgálatát, a két ország jó kapcsolatban volt. Amikor azonban megromlott a két ország viszonya – elsősorban az ukrajnai háború magyar kezelése miatt –, az ő helyzete is nehezebb lett.

Most, búcsúzásakor azonban megkapta Andrzej Duda köztársasági elnöktől a Lengyel Köztársaság Szolgálatáért Érdemrend Parancsnoki Keresztje kitüntetést. Az államfő a Hirado.hu beszámolója szerint hangsúlyozta, hogy ragaszkodott a személyes átadáshoz, mert „ritka az olyan nagykövet, aki oly rendkívüli módon tölti be a szerepét, mint ahogyan azt Kovács Orsolya nagykövet asszony lengyelországi küldetése során tette. Rendkívül aktív és szívélyes személy, aki kiválóan érti a lengyel gondolkodásmódot”. Azt még a Direkt36 szellőztette meg egy tavalyi cikkében, hogy Kovács Orsolya egy magánbeszélgetésen állítólag azt mondta, haza szeretne jönni, mivel egyre kevésbé tudja vállalni személyesen az Orbán-kormány háborúval kapcsolatos álláspontját.