Ferencvárosi parkolási ügy: Hongkongra hivatkoztak, bukás lehet a vége

Ferencvárosi parkolási ügy: Hongkongra hivatkoztak, bukás lehet a vége

Fotónk illusztráció (Fotó: Magyar Hang/Bodacz Péter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Fidesz-közeli érdekkörök feszültek egymásnak a ferencvárosi parkolási biznisz kapcsán – számolt be róla a 24.hu. Az ügyletben még egy fiktív hongkongi cég is felbukkan, a tét pedig 10 milliárd körüli bevétel.

A tíz évre szóló üzemeltetési szerződés megszerzéséért egy Mészáros Lőrinc-közeli exállamtitkár cége szállt ringbe, ellenfele viszont ugyancsak befolyásos szereplő, aki szintén egy exállamtitkárral közösen akart beszállni. A közbeszerzési eljárás így a két csoport közti háborúvá fajult.

A kilencedik kerületi vagyonkezelő, a FEV IX Zrt. még tavaly írt ki közbeszerzési pályázatot 8775 parkolóhely üzemeltetésére. Erre azután volt szükség, hogy szerződést bontottak a Fer-Park 2010 Kft.-vel a körülötte kialakult botrányok miatt. Közbeszerzési tanácsadással pedig Papcsák Ferenc volt zuglói polgármester ügyvédi irodáját bízták meg. A tendert decemberben a 4Green Parking Zrt. nyerte, ami új szereplő a parkolás területén. Alapítója Poprády Géza volt földművelésügyi államtitkár, aki egy időre Mészáros mezőgazdasági cégének, az Agrosystem Zrt.-nek a vezérigazgatója volt. Poprády jó ideig üzlettársa volt Papcsák Ferencnek is.

A 4Green nyeregben is érezhette magát, hiszen mindhárom ellenfele pályázatát érvénytelenítették, ugyanakkor az öröm nem sokáig tartott. Vele szemben indult egy négy tagból álló konzorcium, benne olyan tagokkal, mint a C-Ware Kft., a SIS Parking Kft., a Városi Parkolás Ellenőrző Kft. és az Atlasz Informatikai Kft. A C-Ware tagja annak a csoportnak is, amely nemrég elnyerte a zuglói parkolásüzemeltetési tendert. A cég résztulajdonosa az a Kupper András, aki a Centrum Parkoló mögött is áll. A Városi Parkolás Ellenőrző Kft. fő tulajdonosi ága a PFM Holdingon keresztül egészen Tasnádi László volt államtitkárig ér. A SIS Parking Kft. mögött felbukkan az a Szellem Zoltán, aki a kilencvenes évek közepén a Fidesz gazdasági hátországának aktív szereplője volt.

Parkolási maffia-táblákkal várták Karácsony Gergelyt | Magyar Hang

Gy. Németh Erzsébet (DK), Horváth Csaba (MSZP) és Karácsony Gergely (Párbeszéd) tartott közös sajtótájékoztatót szerda reggel, a Fővárosi Közgyűlés ülése előtt. Közben az LMP, a Jobbik, valamint Puzsér Róbert stábja Karácsony-MSZP-Fidesz-parkolási maffia feliratú táblákkal tiltakozott. Három közös javaslatot nyújtottak be a Fővárosi Közgyűlésnek - mondta a sajtótájékoztatón Karácsony Gergely, Zugló polgármestere, az MSZP és a Párbeszéd közös főpolgármester-jelöltje.

Ez a nagyon erős pályázó elsőre nem tudta legyőzni a 4Greent, ezek után viszont érvénytelenítették a pályázatot, a képviselő-testülettel pedig megszavaztatták, hogy vonjon el minden forrást a parkolási feladatoktól. Az önkormányzat és a társaságok ellen ezek után jogorvoslati eljárást kezdeményezett a Közbeszerzési Hatóság elnöke. Rigó Csaba Balázs szerint a közös ajánlattevőként indult cégek szándékosan hamis adatot szolgáltattak a közbeszerzési eljárás során. A konzorcium többek közt állította, hogy Hongkongból szerez be parkolóautomatákat, de kiderült, hogy a szállítócég a cégkivonata szerint Hongkongban telephellyel vagy bejegyzett egyéb képviselettel nem rendelkezik. Az önkormányzat vagyonkezelője viszont nem lépett fel hathatós eszközökkel.