Figyelt arra a népegészségügyi központ, nehogy kiderüljenek az oltottsági adatok

Figyelt arra a népegészségügyi központ, nehogy kiderüljenek az oltottsági adatok

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) által közzétett képen Müller Cecília országos tiszti főorvos a Pesti úti idősotthonban 2020. április 9-én. Az otthonban több mint százan megfertőződtek koronavírussal, öten közülük meghaltak. MTI/NNK

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Közérdekű adatigényléssel fordult a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz (NNK) az Átlátszó azért, hogy többet tudjanak meg arról, a regisztrált koronavírus-fertőzöttek között hányan voltak oltottak, de arról is kértek adatot, hogy pontosan milyen vakcinát kaptak. A hivatal 90 nap után ömlesztve, táblázat helyett kereshetetlen pdf fájl formájában küldte el a napi fertőzésszámokat, az oltottakkal kapcsolatos grafikont pedig fekete-fehérben bocsátották a lap rendelkezésére, amelyből így épp csak a lényeg nem derül ki, mivel nem látszanak a típusok.

A lap cikke felidézi: a koronavírus járvány negyedik hullámában, tavaly novemberben egy másik adatigénylés során sikerült adatokat kicsikarni az NNK-tól arról, hogy a regisztrált, napi koronavírus-fertőzöttek között milyen arányban voltak azok, akik legalább egy oltást megkaptak már. A kapott adatok már akkor is csak iránymutató jellegűek voltak, mert azokból nem derült ki, hogy a tesztelés az oltottak és oltatlanok körében pontosan mekkora. Arról sem volt információ, hogy a megadott számból hányan voltak, akik csak egy vakcinát, és hányan, akik a teljes oltási sorozatot megkapták.

Éppen ezért januárban újabb közérdekű adatigényléssel fordultunk az NNK-hoz. Azt kérték, hogy küldjék el napi bontásban a 2021. január 10-e és 2022. január 10-e közötti időszakra a regisztrált koronavírus-fertőzöttek számát, a koronavírus-fertőzöttek közül azoknak a számát, akik legalább egy oltást kaptak, illetve azoknak a számát, akik a teljes oltási sorozatot, és akik a 3. dózist is megkapták már.

Emellett azt is kérték, hogy arra vonatkozóan is küldjenek adatokat, hogy a fertőzöttek pontosan milyen típusú vakcinát kaptak. A válaszadási határidőt két alkalommal, 45 napra hosszabbította a Müller Cecília vezette NNK, így végül április legvégén, három hónap várakozás után kaptak választ kérdéseinkre, amelyek ugyanakkor nehezen feldolgozhatók, vagy egyáltalán nem értelmezhetők.