Fölényesen győzött a Tisza a külképviseleteken

Fölényesen győzött a Tisza a külképviseleteken

Egy nő a kislányával, mielőtt leadja a szavazatát az európai parlamenti (EP-) választáson a Római Magyar Akadémián kialakított szavazókörben 2024. június 9-én. (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Először kapott ki a Fidesz a magyar külképviseleteken leadott szavazatok esetében, eddig az összes EP-választáson nyerni tudott a követségeken is. A június 9-én személyesen, valamelyik külképviseleten szavazó magyarok abszolút többsége (51 százaléka) a Tisza pártra szavazott, de saját maga országos eredményéhez képest sokkal jobban szerepelt a Kutyapárt (9,2 százalék) és a Momentum (12,8 százalék) is.

A korábbi EP választások alapján a Telex arra hívta fel a figyelmet: két párt van ma Magyarországon, amely rendre sokkal gyengébben teljesít a nyugati magyar diaszpórában: az egyik a Fidesz, a másik a DK. Ez a két szervezet idén is sokkal rosszabb eredményt ért el a külföldön személyesen leadott voksokban. Messze a saját országos eredményét alulmúlva kapott mindössze 18,7 százalékot kapott a Fidesz és a 3,8 százalékot a DK vezette baloldali szövetség is. Sokkal rosszabbul szerepelt nyugaton a Mi Hazánk is (2,2 százalék).

Soha ilyen sokan nem vettek részt még EP-választáson a külképviseleteken (18.661 szavazó), ugyanakkor ők csak az EP választás szavazólapját kaphatták meg a kezükbe. A legtöbben Londonban (2148 fő), Hágában (1464 fő), Brüsszelben (1354 fő), valamint Németország nagyvárosaiban szavaztak. Magas a rontott szavazatok aránya is. Az NVI szerint több mint 1200 lebélyegzett, de érvénytelen szavazólapot találtak, ami az összes szavazat 8 százaléka.

A sem Magyarországon, sem más uniós országban lakcímmel nem rendelkező magyar választópolgárok levélben szavazhattak az Európai Parlament magyar tagjainak választásán. Esetükben tarolt a Fidesz, mivel a szavazatok 91 százalékát begyűjtötte.