Levélszavazatok szinte csak a Fideszre érkeztek

Levélszavazatok szinte csak a Fideszre érkeztek

Szavazó az önkormányzati- és EP-választáson (Fotó: Beliczay László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csaknem 67 ezer levélszavazatot adtak le az európai parlamenti (EP-) választásra, az érvényes szavazatok száma 58 138 lett (a levélcsomagok közül mintegy 8700-nál volt érvénytelen a szavazási irat) – derül ki a Nemzeti Választási Iroda adataiból. A szavazatok 91 százalékát a Fidesz-KDNP listája kapta, a második helyezett Tisza csak 4 százalékot kapott, a szavazatok többsége pedig Szerbiából érkezett.

A sem Magyarországon, sem más uniós országban lakcímmel nem rendelkező magyar választópolgárok levélben szavazhattak az Európai Parlament magyar tagjainak választásán, amennyiben május 15-ig felvetették magukat a névjegyzékbe. A levélben szavazók névjegyzékében 126 801-en szerepeltek. A választó a szavazatát visszajuttathatta közvetlenül az NVI-hez, de leadhatta a külképviseleteken is, illetve a szavazás napján a 97 országgyűlési egyéni választókerületi székhelyen. Az NVI közölése szerint a levélszavazás keretében a Fidesz-KDNP listája 50 621 szavazatot kapott (a leadott érvényes levélszavazatok 90,63 százalékát), a Tisza Párt 4,12, a Mi Hazánk Mozgalom 1,87, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 0,9, a Momentum Mozgalom 0,81, az MSZP-DK-Párbeszéd-Zöldek lista 0,78, az LMP-Zöldek 0,29 százalékot ért el.

A külképviseleteken csaknem 19 ezren voksoltak, ezek eredményét egyelőre nem közölte az NVI.