Fricz Tamásnak májusban hat munkanap is elég volt a teljes havi munkára, bruttó 1,2 millióért

Fricz Tamásnak májusban hat munkanap is elég volt a teljes havi munkára, bruttó 1,2 millióért

Fricz Tamás politológus, a CÖF kurátora (Forrás: Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Közérdekű adatigényléssel igyekezett az RTL többet megtudni Fricz Tamás politológus havi bruttó 1,2 milliós, nettó 873 ezer forintos tanácsadói megbízatásáról, amelyet Áder János hivatalával kötött, de csak teljesítési igazolásokat kaptak, írásos produktumot vagy feljegyzést esetleges szóbeli tanácsadásról nem. A politológus közben könyvet is ír a volt köztársasági elnökről. 

Fricz Tamás a tanácsadói szerződést nem kívánta kommentálni, és a hivatal sem reagált a levelekre, így az RTL a Transparency International Magyarországgal közösen adatigényléssel fordult a Sándor-palotához. Az átlátható közpénzfelhasználásért és a korrupció visszaszorításáért küzdő, közadatokra specializálódott civil szervezettel egyebek mellett Fricz Tamás megbízási szerződését, a vonatkozó teljesítésigazolásokat és a tevékenysége idején keletkezett dokumentumokat kérték ki. Azt is szerették volna megtudni, hogy vajon megversenyeztették-e Fricz Tamást a szerződés megkötése előtt. A politológus a Békemeneteket szervező Civil Összefogás Fórum (CÖF) alapítója. 

Az RTL cikkéből az derül ki, hogy a megkapott dokumentumok szerint Fricz Tamás havi bruttó 1 millió 250 ezer forintért szerződött a hivatallal a „köztársasági elnök részére a Köztársasági Elnök közjogi, társadalompolitikai feladataival összefüggő tanácsadói tevékenység” ellátására a 2021. október 1. és 2022. május 31. közötti időszakra, összesen bruttó 10 millió forintért.

Hogy a hivatal milyen eljárásban választotta ki Fricz Tamást, vagy hogy pontosan melyik szervezeti egység döntött a személyéről, arról semmit sem közöltek. Arról sem tudott meg sokkal többet az RTL, hogy a tanácsadás miben merült ki. Az biztos, hogy a teljesítésigazolások szerint Fricz Tamás minden hónapban elvégezte munkáját, amelyeket minden hónapban ugyanazzal a néhány sorral részletezett a feladatok megjelölésnél: „Áder János köztársasági elnök úr tízéves elnöki tevékenységének elemzése keretében az Elnök úrhoz köthető eseményekkel, hazai és külföldi fellépésével kapcsolatos összes dokumentum, sajtó- és médiamegjelenés, interjúk, beszédek, médiavisszhangok stb. feldolgozását végzem el.” Majd még egy mondatban azt jelezte, hogy a munka hányadik szakaszában (1-8.) tart.

Az RTL szerint erről vélhetően semmilyen írásos beszámoló nem készült, a portál ugyanis kikérte az esetlegesen keletkezett írásos termékeket, jelentéseket, tanulmányokat is, de ilyesmi nem érkezett. Lehetséges a szóbeli teljesítés is, ebben az esetben az írásba foglalt feljegyzésekről érdeklődtek, de ilyesmit sem kaptak. Az utolsó hónapra vonatkozó, májusi teljesítésigazolás szerint adott hónapban 1-je és 9-e között Fricz Tamás előteljesítette feladatait, vagyis 9 nap (6 munkanap) alatt elvégzett egy teljes hónapnyi munkát nettó 873 125 forintért.

Még júliusban szerette volna az RTL azt is megtudni a Köztársasági Elnöki Hivataltól, hogy a tanácsadói megbízásnak van-e bármi köze ahhoz a könyvhöz, amelyet Fricz Tamás ír Áder Jánosról, levelünkre azonban nem érkezett válasz. Mindenesetre a szerződésében és a teljesítési igazolásokon is egyértelműen tanácsadói feladatokról van szó, a nyilvános szerződéslistán pedig konkrétan társadalompolitikai tanácsadói tevékenységet jelöltek meg.