Gulyás: Nagyon demokratikus, hogy Karas Monika helyére új embert választunk

Gulyás: Nagyon demokratikus, hogy Karas Monika helyére új embert választunk

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2021. október 21-én (Fotó: MTI/Soós Lajos)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Európai uniós tematikájú kormányülést tartottak a héten, jövő szerdán tartanak ún. rendes kormányülést Gulyás Gergely szerint. Ma kezdődik a brüsszeli uniós csúcs, az energiaárak kérdése van napirenden, hiszen rezsikrízis van Gulyás elmondása alapján mindenhol Európában. Migrációval kapcsolatban is születhetnek döntések, illetve a lengyel alkotmánybíróság döntése szintén vitát váltott ki. A miniszter úgy látja, drámaian megnőttek az energiaárak, aminek okát abban találta meg, hogy az Európai Bizottság felelőtlen energiapolitikát hirdet. Ezt a rezsicsökkentés elleni támadásnak tudja be. 

Európán belül Magyarországon az egyik legalacsonyabb a rezsi összege, alacsonyan kell tartani a jövőben is. Elég baj Európának, hogy a versenyképességet az áram és a gáz ára negatív irányba befolyásolja, tette hozzá. Az Európai Bizottság szerinte nem segítette a versenyképesség megőrzését, inkább hozzájárultak a válság kialakulásához. Brüsszel erőltette a klímavédelemre hivatkozva az európai nyersanyagpiac átalakítását, és továbbra sem ismerik el a hibát, helyette olyan javaslatot tesznek, ami a gáz és áram árának növeléséhez járul hozzá. Gulyás Gergely ezt súlyos problémának tartja. Megadóztatnának az emberek lakásait és autóit is, ahelyett, hogy megerősítenék a klasszikus elvet, miszerint a szennyező fizet. Így látja legalábbis a miniszter. Jutott idő a budapesti városvezetés kritikájára is, szerinte a Greenpeace-szel együtt a dízelautók betiltásáért küzdenek, miközben a multinacionális cégek tovább szennyezhetik a környezetüket. A 2010-es kormányváltás előtt még a multicégek mellett állt a kormány, jelentette ki Gulyás. Mindezt annak ellenére, hogy a multikkal, különösen a nagy német cégekkel a magyar kormány sem viselkedik épp ellenségesen. A miniszter most viszont úgy tartja, a rezsicsökkentést meg kell védeni az Európai Bizottságtól, ezt az energiaárak kordában tartásán keresztül.

A migrációs nyomás rendkívüli mértékben megnőtt Gulyás szerint. A tavalyi és idei számokat nézte meg, azt találva, hogy tavaly 27 ezer ember próbálta engedély nélkül átlépni a határt, idén viszont ugyanebben az időszakban 91 ezren. Közülük 82 500-an a szerb határon, de a kerítésnek köszönhetően őket távol tudták tartani, fogalmazott Gulyás a határra érkező nélkülözőkkel kapcsolatban. Úgy kell módosítani a jogszabályokat, hogy a tranzitzónákat vissza tudja állítani a magyar kormány, fogalmazta meg a célt a miniszter.

A lengyel miniszterelnök is megtapasztalta, hogy egy olyan szélsőséges szervezet előtt, mint az Európai Parlament, milyen megszólalni, fogalmazott erősen Gulyás. Szerinte értelmetlen és céltalan láthatólag a vita. Mindenki úgy tesz a lengyel alkotmánybírósági döntés után, mintha új fejlemény történt volna, pedig nem ez a helyzet Gulyás szerint. Az Európai Bizottság elnöke nincs tisztában azzal, hogy az uniós jog elsőbbségét semmilyen szerződés nem rögzíti, folytatta mondandóját. Ezután a francia és német joggyakorlatot idézte, ezekkel igyekezve alátámasztani, hogy a lengyel alkotmánybíróság döntése egyáltalán nem egyedülálló, és mindenhol legitimnek tartják: a nemzeti jog elsőbbsége érvényes, kivéve az átruházott hatáskörök tekintetében. Az uniós vitát lengyelellenesnek nevezte Gulyás, ékes bizonyítéka szerinte a kettős mércének. 

Kormánylapok: Márki-Zay!

Az első kérdést az M1 híradó tette fel, természetesen a migrációval kapcsolatban. Márki-Zay Péter azt mondta a CNN-nek, hogy a kormány gyűlöletbeszédet folytat, mit gondolnak erről? Gulyás kijelentette, Márki-Zay a migráció ügyében a magyar baloldalnak megfelelő nyilatkozatot tett. A miniszter meglepő módon úgy látja, abban nincs vita, hogy a menekültekkel emberségesen kell bánni. Migrációpárti baloldali nyilatkozat, fogalmazott Márki-Zay mondatai kapcsán.

A Magyar Nemzet néven megjelenő lap is Márki-Zayjal folytatta, kifejtve, hogy szerinte az ellenzéki miniszterelnök-jelölt is támadja a rezsicsökkentést. A baloldali kormányzás idején ugyanezek a szereplők ugyanezeket az elveket érvényesítették, fogalmazott a miniszter. Szerinte ha az ellenzék nyer, emelkednek majd a rezsiárak. A napilap folytatta a Márki-Zay-témát, rákérdezve azokra a gyurcsányi mondatokra, miszerint majd a többség választ kormányfőt. Gulyás úgy látja, az előválasztásnak csak az első fordulója bírt téttel. Bajnai Gordonról is feltett egy kérdést a Magyar Időkről átnevezett lap, majd az előválasztás más politikusai kapcsán fogalmazott úgy, hogy megbuktak az előválasztáson. Gulyás sem csodálkozott Fekete-Győr eredményén.

Miért nem lesznek korlátozások 23-án? Mert nem akarnak korlátozásokat

Rekordmagasan ötszáz forint közelében van a benzinár Magyarországon, kezdte kérdését az ATV. A kormány tervezi-e, hogy befagyasszák a benzinárakat? A kormány hozott Gulyás szerint korábban hasonló döntést, a jövedéki adó mértékének csökkentése révén. Ötven dolláros határ ez az összeg, valóban, de bármilyen segítő intézkedést terveznek? - folytatta az ATV. Amennyiben a kőolaj világpiaci ára az ötven dollárt meghaladja, úgy a jövedéki adó mértéke csökken, épp a segítség érdekében hozták meg ezt a döntést, mondta a miniszter. Ez csökkenti szerinte a benzinárat, ami Európán belül itt az egyik legalacsonyabb. De figyelik a benzinár további alakulását. 

Némileg tréfálkozva Gulyás korábban bocsánatot kért azon, hogy azt mondták, Karácsony Gergely lesz a győztes, fogalmazott az ATV-s Csuhaj Ildikó. Gulyás szerint valóban túlbecsülték a főpolgármestert, amikor azt gondolták, ő lesz az előválasztás nyertese. Magyarországon nagyvonalú és ellenzékbarát a frakcióalakítás szabályozása, tette hozzá a miniszter. Ezt arra a kérdésre válaszul: terveznek-e olyan módosítást, ami szerint akik egy listán indulnak, csak közös frakcióban ülhessenek? Gulyás szerint nincs szó ilyesmi a napirenden.

Fog-e feszültséget generálni, hogy viszonylag közel esnek egymáshoz majd a megemlékezések és tüntetések október 23-án? Gulyás azt tudja csupán mondani, hogy miután nem baloldali kormány van hatalmon, szemkilövetés és csonttörés nem várható.

Müller Cecília azt nyilatkozta a híradónak, hogy zárt helyeken szükség van a maszkviselésre, mit gondol erről Gulyás? Ők úgy gondolják, Magyarország polgárai felnőttek, ezért ha bárki akarja, hordhat maszkot, de ennek kötelezővé tétele mellett nem hoztak döntést. Azt a félreértést szeretné eloszlatni, miszerint az oltás ne érne többet a maszknál, az oltás felvétele továbbra is jóval inkább véd a fertőzéssel szemben, fogalmazott a miniszter. Elmondása szerint ezzel nem a maszk ellen kíván beszélni, de az oltás felvétele sokkal inkább biztosítja a védelmet. A maszkviselésre is Csuhaj Ildikó kérdezett rá. 

Miért döntöttek úgy, hogy eltörlik a korlátozásokat október 23-a erejéig? Azért, hogy szabadon meg lehessen tartani az aznapi rendezvényeket, fogalmazott tömören a miniszter.

Beül-e majd Gulyás Gergely az Elkxrtukra?

Kovács András következett az Origótól, aki azt állította, Karácsony Gergely szerint Magyarországon akkor lesz alkotmányos béke, ha megszűnnek a fideszes szavazók is. Gulyás szerint ez egy átgondolatlan kijelentés volt, és reméli, a főpolgármester bocsánatot kér majd. Karácsony kijelentése egyébként bár félreérthető volt, de feltételezhetően nem arra gondolt, hogy valóban szeretné a fideszes szavazók megszűnését. A főpolgármeste mondatai így hangoztak: „Legyen egy olyan alkotmányos béke Magyarországon, amihez az kell, hogy az a Fidesz amit most ismerünk, megszűnjön. Beleértve azokat a szavazókat, akik most hisznek ezeknek a politikusoknak.” A miniszter úgy tartja, érzéketlen bejelentés volt, hogy az ellenzék az Astorián tartott volna október 23-ai rendezvényt. Ennyire buta vagy ennyire gátlástalan a baloldal? - tette fel a kérdést. Megnézi-e Gulyás az Elkúrtuk című filmet? Erre is természetesen Kovács kérdezett rá. Miért ajánlja a fiataloknak a filmet? Gulyás elmondása szerint megnézi és mindenkinek ajánlja is, fontosnak tartja, hogy egy ilyen film elkészült. Azt viszont nem támogatta volna, hogy a film állami támogatást kapjon, főleg kampányidőszak előtt.  

Korábban többször ígértek ipari rezsicsökkentést is, ezzel mi a helyzet? - érdeklődött a Népszava. A kisvállalkozásoknál a rezsicsökkentett ár érvényes, afelett valóban nem, de a kormány bármikor hozhat rezsicsökkentéssel kapcsolatos döntéseket, mondta Gulyás. Miért csökkennek a hazai gázkészletek? Az a legolcsóbb, ha a korábban olcsón beszerzett gázt bocsátják rendelkezésre, válaszolta a miniszter, aki szerint most látszik, jó döntés volt az oroszokkal kötött korábbi szerződés megkötése.

Az Index arról érdeklődött, a Stop Gyurcsány, Stop Márki-Zay aláírásgyűjtést meddig tervezik folytatni? A mai napig, mondta Gulyás. Majd meglátják, terveznek-e más petíciót indítani. Mi a helyzet a pedofil-nyilvántartással? Gulyás ennek majd utánanéz. És a reptérrel kapcsolatban történt előrelépés? Gulyás szerint nagyon közel vannak ahhoz, hogy sikerüljön megvásárolni. 

Gulyás felvette a harmadik oltást, Szentkirályi Alexandra még nem tudja

Lehet-e tudni, hogy leginkább kik veszik igénybe a harmadik oltást? - érdeklődött továbbra is az Index. Már egymillió felett van a harmadik oltást felvettek száma, de nem tud korátlagot mondani Gulyás. Nagyrészt idősebb korosztály kapta meg, de például ő is beadatta magának. Szentkirályi Alexandra viszont még nem, ő nem tudja, fogja-e kérni a jövőben.

Gulyás szerint aki azt mondja, Jézus baloldali, közben Gyurcsány Ferenccel köt szövetséget, azt nehéz jobboldalisággal megvádolni. Mindezt Márki-Zay Péter kapcsán jelentette ki. 

Az RTL Klub arra volt kíváncsi, honnan származott múlt héten az az adat, hogy a kórházban ápoltak több mint fele nem volt beoltva? Gulyás előzőleg azt mondta egy kórház napi adatai kapcsán, hogy 55 százalék nem volt beoltva. Ez nem összesített, országos adat, hanem egy kórház alapján nyilatkozott a miniszter. Beoltott fiatalok nagyon-nagyon kevesen vannak kórházban, csak akkor, ha nagyon súlyos mellékbetegségük volt. Nem túl magas az a szám, hogy a kórházban ápoltak 45 százaléka már kapott oltást? Gulyás szerint mivel főleg idősebbek vannak kórházban, ezért ha ötven-ötven lenne, akkor is úgy állna, hogy az oltottság jelentős védelmet biztosít. Mi az oka annak, hogy Magyarországon sokkal több halálos áldozata volt a koronavírusnak, mint mondjuk Ausztriában? Ez a tanulmány hamarosan meglesz, mondta Gulyás. Románia területéről busszal hoznak embereket a békemenetre, ez nem kockázat? - kérdezte az RTL Klub. Gulyás azt válaszolta, alacsony átoltottságú ország esetében jobb az óvatosság. 

Alapvetően más a negyedik hullám, mint a korábbiak, mert aki akart, már három oltást is felvehetett, így ők nagyobb kockázat vállalása nélkül tudnak részt venni rendezvényeken. Mindenki tisztában van a saját korával és egészségügyi állapotával, mondta Gulyás. Mindezt arra válaszul, hogy az RTL arról érdeklődött, miért nem vezetnek be korlátozásokat az október 23-ai rendezvényeket illetően. Gulyás szerint ha most bevezetnének, és mondjuk nem lehetne megtartani az ellenzéki tömeggyűlést, akkor az ellenkezőjére kérdezne rá az RTL. Ilyen tömeggyűlésnél a védettségi ellenőrzése gyakorlatilag lehetetlen, maszkot pedig továbbra is az visel, aki szeretne, mondta a miniszter.

A Márki-Zay-ellenes kampányra ötmilliót költenek naponta, ez nem túlzás? Gulyás azt mondta, ha a baloldal kerülne hatalomra, annak a napi kárai milliárdokra rúgna. 

A teljesítmény finanszírozása mégsem jön vissza az egészségügyi intézményekben, helyette Covid-átalányt finanszíroznak, miért? Gulyás szerint ezzel érdemes várni kicsit, a teljesítményvolumen-korlátnak jelenleg nincs értelme. Hosszú idő után úgy tűnik, nem kell majd pluszpénzt tenni az egészségügybe év végén. Van ahol, teljesítmény-, máshol Covid-finanszírozás van, és ez az év végéig ilyen keverten fog működni, mondta. 

A makói Continental-gyárral mi a helyzet? A kormány támogatásának az volt a feltétele, hogy őrizzék meg a dolgozók számát. Kérdés, tudnak-e garanciát adni erre a jövőben is. Lázár János nemrég azt nyilatkozta, a makói Continental becsapta az államot és a munkavállalókat, miután állami támogatást vett fel, most pedig több száz embert rúg ki.

Breuer Péter elkezdett aggódni, Gulyás egy sör mellett mást mondana

Breuer Péter arról beszélt, hogy Novák Katalin Malmőben volt egy konferencián, és ott arról beszélt, hogy a kisebbségeket megvédik Magyarországon. Márki-Zay előkirályi koronázásán viszont olyasmik történtek, amik kapcsán alapvetően nem esne kétségbe, de miután sokan érdeklődtek nála, mégis - fogalmazott ezekkel a szavakkal a Heti TV embere. Meleg még nem vagyok, illetve nem mondják rám, de most akkor tényleg nem kell aggódni, én nagyon elkezdtem aggódni - lepett meg mindenkit Breuer. Kitérve Márki-Zay azon szavaira, miszerint cigányoknak, melegeknek és senki másnak sem kell aggódnia az ellenzék kormányra kerülése esetén. Ha Márki-Zay jellemzésére kér, akkor azt tudom mondani, egy sör mellett a véleményem más, mint amit itt ki tudok fejteni, válaszolta Gulyás. Szerinte sokan reménykednek, hogy az következmények nélkül marad, ha a baloldal antiszemitákkal köt szövetséget. Abba szerinte belefér a cigányok listázása és a Gyurcsány iránti hűségeskü is. 

Mikor fog valami történni a reptér kapcsán és mi lesz a következő lépés? Erről is Breuer érdeklődött, aki elmondása szerint már 950-szer érdeklődött korábban a reptérről. A kormány céljai között más, hasonló értékű vagyonbeszerzés a közeljövőben nem szerepel, mindent megtesznek a reptér megvásárlásáért. Orbán Viktor is kérte Gyurcsányt 2010 előtt, hogy ne adják el a repteret, de mégis megtették. A reptéren voltak rendkívül méltatlan körülmények is, különösen, ami a fapados járatokat illeti. Mindig is az volt a szándék, hogy visszavásárolják a repülőteret, illetve fejlesszék azt, legyen például gyorsvasút Ferihegyre. Remélik, legkésőbb jövő év elején le tud zárulni a tranzakció. A gyorsvasutat illetően kész tervek vannak, és nem véletlen, hogy ezek eddig nem kezdődtek meg, fogalmazott a kormánypárti politikus. 

Mi történik a Paks II.-projekttel az illetékes hivatal döntése után? Hiánypótlást kértek, ezt teljesítik. Mindig azt mondták, hogy Paks II. nagyon fontos projekt, ezt továbbra is tartják, viszont a biztonság a legeslegfontosabb, az atomhivatal feladata, hogy ezt a legteljesebb körűen érvényesítse, mondta Gulyás. Az egyik félnek sem szándéka az, hogy felmondják a szerződést. Azt Gulyás nem tudta megerősíteni Breuer kérdésére, hogy a szerződés felmondása valóban többe kerülne-e, mint a projekt megvalósítása.

A pedagógusbéreket emelni kell már január 1-jétől, a következő ciklusban pedig a pedagógusbérek rendezése kell legyen az egyik legfontosabb kérdés, fogalmazott Gulyás. 

Sok oltópontot bezártak, ezeket újranyitják-e? Korábban volt olyan nap, amikor egy nap alatt 150 ezer embert oltottak be, de most előfordult olyan, hogy 11-12 ezren igényelték huszonnégy óra alatt a vakcinát. Ezért is szükségtelen annyi oltópontot jelenleg fenntartani. Gulyás azt mondta, örülne neki, ha az oltás iránti igény újra tömegessé válna, és akár hét-nyolc, vagy nyolc és fél millióan is felvennék az oltást, tizenkét év felett mindenki, de ettől jelenleg elég távol vagyunk.

Gulyás: Nagyon demokratikus, hogy Karas helyére új embert nevezünk ki

A Telex arra volt kíváncsi, van-e Gulyásnak tudomása arról, hogy bármelyik tankerület, iskola kötelezővé vagy erősen ajánlottá tette a Gyurcsány-film megtekintését? Gulyásnak erről nincs tudomása. Arról fogalma sincs, a film tizenkettes vagy tizenhatos karikával van-e ellátva, de azok nézhessék meg, akik megfelelnek ennek a szabályozásnak. Azt helyesnek tartja, ha a film megtekintését ingyen lehetővé teszik, de ha kötelezővé, azzal nem ért egyet. 

Karas Monika lemondott, a Fidesz választhat új médiahatósági elnököt, akit így közel tíz évre bebetonoznának. Ezt az eljárást demokratikusnak tartja? Hogy ciklusokon átívelő kinevezések vannak, azt végtelenül demokratikusnak gondolja Gulyás. A Fidesz kétharmaddal sem alkotmányozhat, az ellenzék feles többséggel is? - kérdezte Gulyás. A Telex megjegyezte, a konkrét esetre volt kíváncsi, tehát hogy Karas utódját épp a választás előtt betonoznák be tíz évre. Ha egy közjogi tisztviselő lemond, akkor a helyére újat kell választani, kerülte ki a válaszadást Gulyás. Karas lemondásának okáról érdemes őt megkeresni. Nem cáfolta egyértelműen Gulyás, hogy színjáték lenne a lemondás. Viszont szerinte fontos, hogy nem tömeges jelenségről van szó, csak egy tisztviselő mondott le. De például az Állami Számvevőszék vezetője, akinek hivatala jövő év augusztusában jár le, nem, pedig akkor 12 évre lehetne megválasztani az utódot, jelentette ki Gulyás. 

Ha újra lesz állami repülőtér, újra lesz nemzeti légitársaság is? A Telex kérdésére Gulyás azt mondta, arra nagyon csekély az esély, hogy tisztán magyar nemzeti légitársaság létrejöjjön. Ha valakivel össze tudnának állni, jó lenne, de nincs ma ilyen előkészület.

A miniszter szerint az mRNS-technológia olyan, amivel jobb még várni

Meglepődött-e, hogy a 2006-os eseményeket vizsgáló bizottság egyik tagja Gyurcsány mellé állt? - érdeklődött a Magyar Hírlap. Gulyás azt válaszolta, meglepődött, de Szabó Tímea akkori tevékenységéről csak a legjobbakat tudja mondani. Szerinte a 2006. őszi eseményekről akkor ugyanazt gondolták, sőt, a Párbeszéd politikusa szerinte még nála is radikálisabb volt a kérdésben.

A Szputnyikkal oltott magyarok nem tudnak normálisan utazni Európában - vetette fel a 168 Óra. Milyen erőfeszítéseket tud tenni a kormány az érdekükben? Hiszen a Szputnyik után nem adnak be például egy dózisú Janssent. Gulyás ezt cáfolta, az elmondása szerint ő Szputnyik után Janssent kapott. Megkérdezett két orvost is, és azt mondták neki, két hónappal az előző oltás után nem ajánlják, de nyolccal később igen. Ő szándékosan Janssent is akart kapni, de állítása szerint nem utazási célokból, hanem mert ő az mRNS-t olyan technológiának tartja, amivel jobb még várni. De számos országban elfogadják már azt is, ha valaki egy adagot kapott a Pfizerből vagy Modernából. 

Bár Gulyás Gergely korábban azt mondta, délben el kell mennie, és ezért az RTL Klubtól is azt kérték közben, hogy ne tegye fel az összes kérdését, de azért a Magyar Fórum munkatársa így sem maradhatott ki. Bár már dél is elmúlt, azért megadták neki a lehetőséget, hogy feltegye a kérdéseit. Például azt, hogy valóban azért verekednek-e a magyar szurkolók a meccseken, mert a kormánypártok szélsőjobboldaliak? A Fórum-munkatárs egy cikkben találkozott ezzel az értékeléssel.

A Magyar Hang munkatársát viszont ezúttal sem engedték be a kormányinfóra.