Gulyás Gergely: A pedagógus utánpótlás biztosított

Gulyás Gergely: A pedagógus utánpótlás biztosított

Demonstráció a tanárok mellett 2022. október 23-án (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Sokan tekintenek úgy a pedagógus pályára, mint ami a jövőben biztos jövedelmet fog garantálni – ezt mondta a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a szerdai, felsőoktatási ponthatárhúzásra hivatkozott, amikor kiderült, hogy 10 514 fiatalt vettek fel valamely egyetem tanárképzésére. – Ez az elmúlt hat év legmagasabb száma – közölte a miniszter.

Gulyás Gergely ugyanakkor arról már nem tett említést, hogy hosszú ideje szinte folyamatos a tanár- és diáktiltakozás itthon, számos nagyobb tüntetés volt és az őszi tanévkezdésre is készülnek akciókkal. Arról sem beszélt, hogy a nemrég az Országgyűlés által elfogadott státusztörvény is komoly indulatokat keltett, hiszen azzal jövő januártól megszűnik a pedagógusok közalkalmazotti státusza, növekedhet a munkaterhelésük és át is vezényelhetik őket más intézményekbe. Az aHang platform online felmérésében több mint ötezer pedagógus jelezte, hogy elhagyják a pályát a törvény bevezetése esetén, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) felé is több mint háromezren jelezték, hogy ilyen lépésre készülnek. Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke egy hete azt mondta, azt biztosan tudják, hogy több mint kétezren már be is adták felmondásukat az utóbbi hónapokban a státusztörvény miatt. 

Szakszervezeti becslések alapján már így is 16 ezer pedagógus hiányozhat a közoktatásból.

Újságírói kérdésre szóba került a kormányinfón az is, hogy a legújabb kompetenciamérések szerint a nyolcadikosok negyven százaléka szövegértésben az alapszint alatt teljesít. Gulyás Gergely erre úgy ragált, hogy továbbra is integrációs nehézségek vannak, ahol a cigánygyermekek száma nagyon magas, ott ezek a problémák sokkal erősebben jelentkeznek. Alapvetően ugyanakkor ezt szakmai és nem politikai kérdésnek tartja.

 

Címkék: Gulyás Gergely