Gulyás Gergely: Bezáratjuk a tranzitzónákat

Gulyás Gergely: Bezáratjuk a tranzitzónákat

A kormany.hu által közreadott képen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az online megtartott Kormányinfó sajtótájékoztatón 2020. május 7-én (Fotó: MTI/kormany.hu/Botár Gergely)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kormány jövő kedden kér majd felhatalmazást a Parlamenttől a rendkívüli jogrend megszüntetéséhez. Lehet, hogy a kisebb rendezvények júniustól már látogathatóak lesznek. A tranzitzónákat az Európai Bíróság döntése értelmében megszüntetik. Lapunk kérdésére elmondták: négy hazai orvosképző egyetem nevében végeztek igényfelmérést, és úgy látták, a lélegeztetőgépek beszerzése megfelel az egyetemi kórházi igényeknek és a WHO előírásainak. Ha lehet, non-invazív készülékeket kell alkalmazni, de invazív készülékeket is nagy számban rendeltek. Ötvenhat non-invazív mellett 140 invazív eszközt rendeltek. Gulyás Gergely szerint lapunk témában megjelent cikke félrevezető.

Uniós tematikájú volt a szerdai kormányülés, több döntés született Szentkirályi Alexandra felvezetése szerint. Gulyás Gergely hozzátette, ettől még persze nem tudnak eltekinteni attól, hogy a járvánnyal is foglalkozzanak, ennek pedig most közvetetten EU-s vonatkozása is volt.

A kormány arra jutott, a védekezés hatékony volt, az első fázis sikerrel zárult, a tömeges elterjedést sikerült elhárítani. A járványveszély viszont továbbra is fennáll Gulyás szerint, hiába csökkent tizenöttel csütörtökre az aktív fertőzöttek száma. Az egyensúly törékeny, a fővárosi enyhítések után pedig különösen fontosnak tartja a védelmi szabályok betartását.

A miniszter úgy látja, az egyik legsikeresebb európai védekezés volt a magyar, amihez kellett, hogy az emberek betartsák a szabályokat. Időben léptünk Gulyás szerint, szemben az olaszokkal, ezért is kerültünk jobb helyzetbe. Magyarország ugyanazokat az intézkedéseket az első fertőzés megtapasztalását követően kifejezetten hamar hozta meg – mondta. Minden egyes haláleset tragédia, de összességében lényegesen kevesebb elhunyt van, mint Nyugat-Európa bármely országában, tette hozzá. Az egészségügyben továbbra is fenn kell tartani a járványügyi készültséget. Jövő kedden kérnek majd felhatalmazást a Parlamenttől a rendkívüli jogrend felfüggesztéséhez. De van számos olyan rendelet, amely túlnyúlik a veszélyhelyzeten, így Gulyás szerint kell ezekre is kell egy törvény. Fenntartják az operatív törzs döntési kompetenciáit is.

Hosszan foglalkoztak az Európai Bíróság ítéletével, amit a tranzitzóna kapcsán hoztak, ezt a kormány kockázatosnak és károsnak tartja. De minden döntést kötelesek vagyunk betartani, ezért a kormány döntött a tranzitzónák bezáratásáról. Aki Magyarországra be kíván jutni, az a menekültügyi kérelmet a külképviseleten nyújthatja majd be. Aki eddig idegenrendészeti eljárás alatt állt, az ezek után is fog, mondta. Gulyás szerint a tranzitzóna jó megoldás volt, de az Európai Bíróság mégis ellene hozott ítéletet, ami kötelező érvényű.

Álláskeresési járadékban 101 ezren részesülnek jelenleg. További körülbelül hetvenezren kapnak hasonló juttatást, így 172 ezer emberről tud a kormány, aki jelenleg is aktívan állást keres. 221 ezer munkahelyet sikerült megóvni Gulyás szerint, a honvédségnél pedig háromezer új álláshelyet hoztak létre. Fontosnak tartja, hogy az a gazdasági növekedés, amit derékba tört a járvány, valóban bekövetkezzen.

Téves információk is megjelentek Gulyás szerint az egyszer használatos műanyagok betiltásának visszavonása kapcsán. A kormány szándéka nem változott, hogy ezeket be kell majd tiltani, uniós kötelezettség betartásáról van szó. De a járványhelyzetben a munkahelyek megtartása a legfontosabb, erre garanciát kell kapni. A betiltás akkor jöhet majd, ha garanciát tudnak adni valamennyi munkahely megőrzésére.

Tárgyaltak az uniós költségvetésről, valamint a német-francia kezdeményezésről, amely 500 milliárd eurót biztosítana a tagállamoknak a járványhelyzet kezelésére. A V4-ek egyeztettek külön ez ügyben. Az EU hétéves költségvetése 1100 milliárd euró, ehhez tennének hozzá ötszázat. – Ne csak a járványügyi érintettséget, hanem a gazdasági helyzetet is vegyék majd figyelembe ennek elosztása során – ismertette a magyar kormány célját Gulyás.

Mivel a járvány elleni védekezés sikeres volt, ezért az óvodák és bölcsődék vidéken május 25-étől, a fővárosban június 2-ától visszatérnek a normális működési rendjükhöz – folytatta már Szentkirályi Alexandra. A tantermen kívüli digitális munkarend szerinte jól működik, ezért június 15-éig marad az iskolákban. Viszont engedélyezik a tanulók oktatási célú találkozását, kiscsoportos konzultációkat. Ugyanígy a pedagógiai szakszolgálatok ellátását is engedélyezik. Megváltoztatják a gyermekfelügyelet rendjét: a jövőben valamennyi iskolában meg kell ezt szervezni, tanulókat kell tudni fogadni. Június 16. és 26. között már a következő tanévre való felzárkóztatásra is sor kerülhet. Június 29-től állnak át a nyári szünetben alkalmazandó rendre. Arra kérte az iskolákat Szentkirályi, próbálják elkerülni a nagy létszámú rendezvényeket, évzárókat és ballagásokat, viszont kisebb létszámban lehet ezeket szervezni, ahogy a bizonyítványok kiosztását is.

Nem kívánnak a munkáltatók helyett dönteni, még a kijárási korlátozás alatt is el lehetett hagyni munkába járás érdekében a lakhelyet – mondta Gulyás annak kapcsán, hogy támogatják-e a home office fenntartását egyes munkahelyeken. A miniszter szerint korábban túl alacsony volt a távmunka aránya, bíznak benne, hogy ez emelkedni fog.

Az óvatos, megfontolt határnyitásra készen állnak rokonlátogatás céljából.

Tervezik-e engedélyezni, hogy egyes települések szedhessenek parkolódíjat? Gulyás szerint a cél az volt, hogy megkönnyítsék a gépjárművel való munkába járást, ezért amíg a veszélyhelyzet fennáll, marad ez a szabály is.

Érkezett-e bocsánatkérés a diktatúrázás miatt? – erre volt kíváncsi a Magyar Hírlap. Gulyás szerint nem naivak, mindenesetre a veszélyhelyzeti felhatalmazást visszaadják. A második hullám veszélye fennáll, viszont hogy nagyobb vagy kisebb lesz-e, mint az első hullám, nem tudják, így azt sem, kelleni fog-e ismét különleges felhatalmazás. De remélik, hogy erre nem lesz szükség.

Pozitívum, hogy nálunk erős állami egészségügy van Gulyás szerint, ez megőrzendő érték. De látszottak a rendszer hiányosságai, a finanszírozástól kezdve a kényszer-gazdálkodásig.

Mikor zárulnak a vizsgálatok a Pesti úti idősotthon ügyében? – hangzott a kérdés. Folyamatban van a fővárosi kormányhivatal eljárása, de elfogultság miatt az intézmény kérte a saját kizárását. Egymillió forintos bírság kifizetésére kötelezte a kormányhivatal az intézményt a higiéniai problémák miatt. A fővárosi kormányhivatal folytathatja majd le az eljárást.

Miért csúszik a 2021-es költségvetés benyújtása? – kérdezte az Mfor. Egy hetet csúsztak, hogy az áprilisi gazdasági adatok is beérkezzenek. Három százalékos recessziót jósol továbbra is a Pénzügyminisztérium. Az infláció szerepelni fog a benyújtott költségvetési javaslatban.

A veszélyhelyzet megszüntetésével minden rendelet hatályát veszti, ezért látják szükségesnek, hogy ahol az állampolgárok szempontjából ezek kedvezőek, ott törvényben garantálják a fenntartásukat.

A járványügyi készültséget fenn kell tartani, ezért az operatív törzs Gulyás elmondása szerint fennmarad, azt pedig továbbra is Pintér Sándor fogja vezetni.

Amíg járványügyi készültségnek szükségét látják, marad a kórházparancsnoki rendszer. Tehát a veszélyhelyzet megszüntetése után is.

Meghívják-e Karácsony Gergelyt a kormányülésre, ha a főváros ügyében hoznak döntést? Gulyás szerint eddig is volt, hogy vendégül látták, írásban vagy szóban eddig is kikérték a véleményét.

Azzal, hogy megszűnik a rendkívüli jogrend, a személyes szabadságot korlátozó intézkedéseket utána ugyanabban a formában nem lehet bevezetni. Tehát cél, hogy ne csak a veszélyhelyzet végéről döntsenek, hanem a járványügyi készültségről is.

Ha lehet kétszáz fős menyegzőt tartani, mi indokolja a kisebb rendezvények tiltását? Gulyás szerint az ötszáz főnél nagyobb rendezvények esetében él az augusztus 15-ei határidő. Erre azért volt szükség, mert sok fesztiválszervező fordult hozzájuk. A rendezvénytilalom pillanatnyi, a kormány folyamatosan vizsgálja, erre meddig van szükség. De Gulyás örülne neki, ha június elejétől-közepétől a kisebb rendezvényeket már meg lehetne tartani.

Ha a járványügyi döntés lehetővé teszi, annál jobb döntés, mint hogy a turizmust élénkítő Szent István-programokat megtartsák, nem lehet.

Lapunk arra volt kíváncsi, hogy a járványkórházakba érkezett lélegeztetőgépek valóban nem használhatóak-e fertőző betegeknél, továbbá valóban otthoni használatra tervezték-e őket? Valóban nem olyan berendezések érkeztek, amilyeneket igényeltünk? Gulyás szerint ha eddig senki nem cáfolta az állítást, ő most megteszi. Lapunk írása szerinte súlyosan félrevezető, valótlan állításokat alkalmaz. Négy hazai orvosképző egyetem nevében igényfelmérést végeztek, és úgy látták, a beszerzés megfelel az egyetemi kórházi igényeknek és a WHO előírásainak. Ha lehet, non-invazív készülékeket kell alkalmazni, de invazív készülékeket is nagy számban rendeltek. Ötvenhat non-invazív mellett 140 invazív eszközt rendeltek. Amíg nincs szükség aktív lélegeztetésre, addig is szükségesek lehetnek a non-invazív gépek kórházi kezelés során is, mondta Gulyás.

Számítanak-e a gyöngyöspatai ítélet után újabb keresetekre? Egy roma jogvédő aktivista szerint ugyanis több településen van szegregált oktatás. Gulyás Gergely szerint a hasonló aktivisták sokat ártottak a cigányság ügyének. De a probléma fennállhat több helyen, így a kormány az iskolarendőrség megerősítésével foglalkozik. Magyarország a következő évtizedekben nem lehet sikeres, ha a cigányság felzárkózását nem tudják garantálni – mondta.

A magyar munkanélküliség a válság alatt is alacsonyabb lehet az európai átlagnál – folytatta Gulyás. Komoly és nagy előrelépésnek tartja, hogy 223 ezer munkahelyet sikerült megmenteni.

Épülhet-e új stadion Pécsen? Erre a kérdésre Gulyás azt válaszolta, hogy kormánydöntés egyelőre nincs, de igyekeznek pozitívan viszonyulni mindahhoz, ami a helyi közösségek érdekeit szolgálhatja.