Gulyás Gergely: Körülbelül 18 százalékos lesz a létszámleépítés

Gulyás Gergely: Körülbelül 18 százalékos lesz a létszámleépítés

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter (j) és Kovács Zoltán kormányszóvivõ a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2018. szeptember 27-én (MTI Fotó: Soós Lajos)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Körülbelül 18 százalékos lesz a létszámleépítés a központi kormányzatban, ami nagyjából 2500 főt jelent, és hasonló a kormányzati intézményekben – mondta kérdésre válaszolva Gulyás Gergely a szerdai Kormányinfón. Hozzátette, nem fűnyirószerű lesz, hanem tárcánként eltérő. Kevesebb mint 9000 embert érint majd – tette hozzá.

A miniszter szerint ez nem céloz költségvetési megtakarítást, béremelés lesz a szektorban. Minden formában szeretnék segíteni azoknak, akik a központi közigazgatásból távoznak, mondta, ezzel merősítette az átképzésekről szóló sajtóértesüléseket. Szerinte kicsivel több mint kétezer ember elküldése nem jelent gondot a fővárosban, hiszen nagy a munkaerőhiány. Következő hónapban meg is történik az elbocsátás bejelentése, ami januártól következik be. A miniszter a döntések ismertetésekor nem beszélt a közszférás leépítésről.

A Magyar Hang ezúttal sem jutott be a Kormányinfóra, kollégánk hiába regisztrált, nem engedték be.

Ma európai uniós kormányülés volt, ezért valamennyi aktuális ügyet a kormány áttekintett – mondta Gulyás Gergely a Kormányinfó kezdetén. A Sargentini-jelentést továbbra is boszorkányüldözésnek tartják. Ő fog részt venni az Általános Ügyek Tanácsában ebben az ügyben. Gulyás Gergely megismételte, hogy a bevándorlás az egyetlen téma a jelentésben, ami nincs lezárva, a jogi vádak „nem létezőek”.

A miniszterelnök pedig az uniós csúcson vesz részt, ezzel kapcsolatban is a bevándorlási kérdésről beszélt Gulyás.

„Azt, hogy a bevándorlás miatt támadják Magyarországot, egyértelművé fogjuk tenni uniós és magyar kampányokban” – mondta Gulyás, vagyis érkezni fognak a Verhofstadtot lejáratni kívánó kampányfilmekhez hasonlók.

„A lakáskassza-rendszer megszüntetése”, így fogalmazott a kedden elfogadott jogszabály-változásról, hozzátéve, hogy azt a kormány is támogatta. Majd megismételte a már korábban hangoztatott fideszes érveket. „A lakáskassza inkább volt kassza, mint lakás” – fogalmazott és a bankok extraprofitjáról beszélt. A politikus szerint a baloldal azért tiltakozik, mert a bankok érdekeit védik. A magyar kormány még idén fog dönteni a csok kiszélesítéséről, szerinte a gyakorlatban is igazolódni fog, hogy a csok keretében ez jobban fog hasznosulni.

Döntött a kormány a magyar faluprogram koncepciójáról, idén további fontos döntések megszületését ígérte. Egy falusi csokot is terveznek, ennek bejelentése a következő hetekben, a csok kiszélesítésével együtt várható. A tájegységi örökség megőrzését is fontosnak tartják, valamint a tartósan betöltetlen közszolgáltatások érdekében lakást is felajánlanának. A járdafelújítások érdekében szeretnének pályázatokat, valamint sportparkok, kisbuszok és temetőfelújítások érdekében. Jövőre 50, majd 90 milliárd forintos összeget szánnak a legalacsonyabb szintű utak felújítására. Közösségi tereket is szeretnének.

A fővárosi fejlesztési tanácsról szóló kormányrendelet is megjelenik a héten – mondta.

A hajléktalanok kapcsán azt mondta, megfelelő az ellátás számukra a melegedőkben és úgy látják, vannak szabad férőhelyek. „A kormány célja, hogy rend és tisztaság legyen. És ha az emberi méltóság felől közelítünk, akkor sem érdeke senkinek, hogy életvitelszerűen a közterületeken éljen” – mondta. Pénzt ígért a fővárosi földutak aszfaltozására.

Az Azonnali kérdésére Gulyás Gergely azt mondta, hogy ő nem költözik fel a Várba és a Miniszterelnökség sem. Orbán Viktor megkérdezte, hogy kíván-e költözni és ő nemet mondott, mert a hivatala a Kossuth téren maradt volna. Hozzátette: Rogán Antalnak nem volt ilyen választási lehetősége. Orbán Viktor január elsejével költözik.

A kibővített csok „szinte biztos”, hogy lakásfelújításra is vonatkozni fog – mondta. Szintén kérdésre válaszolva arról is beszélt, hogy azért kellett 24 óra alatt lezavarni az állami támogatások kivezetését, mert ha máshogy tették volna meg, akkor még többen kötöttek volna még szerződést.

Szerinte helyes, ha az önkormányzatok az Államkincstárnál tartják a pénzüket, hiszen ők is az állam részei. Ugyanakkor látja, hogy fejlesztésekre van szükség, ahogy azt több önkormányzat is jelezte.

Az MSZP népszavazási kezdeményezését, amely megszüntetné a kormánytagok lehetőségét, hogy VIP szolgáltatásokat vegyenek igénybe az egészségügyben, populista javaslatnak tartja. Azt is elmondta, őt nem érinti ez, mert nem szokott orvoshoz járni.

Lehet, hogy csak 2020. szeptember 1-jén vezetik be az új Nemzeti Alaptantervet, mert kétségeik vannak a tekintetben, hogy jövőre bevezethető lenne – mondta kérdésre válaszolva.

Azzal kapcsolatban, hogy Polt Péter a fideszes Simonka György mentelmi jogának felfüggesztését kérte, azt mondta, hogy mivel ezt a hírt csak most hallja, így nem kívánja kommentálni. A kérdésben az Országgyűlésnek van feladata – mondta.