Gulyás Gergely: Nem állapodtunk meg a törökökkel a svéd NATO-csatlakozásról

Gulyás Gergely: Nem állapodtunk meg a törökökkel a svéd NATO-csatlakozásról

Orbán Viktor Ankarában Recep Tayyip Erdogannal (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

 – Nem hangoltuk össze Törökországgal a svéd NATO-csatlakozás rafitikálásóról szóló döntést – mondta újságírói kérdésre a kormányinfón Gulyás Gergely. A miniszter szerint ugyanakkor maguk a svédeknek kellene kitalálniuk, hogy milyen bizalomerősítő lépéseket tegyenek a csatlakozási kérelem elfogadásáért – konkrét elvárásokat viszont azért sem említene, mert az már zsarolásnak tűnne.

Gulyás hozzátette: az mindenesetre nem erősíti a bizalmat, hogy a svéd kormány az Európai Bizottságot támogatja egy Magyarországgal szembeni bírósági eljárásban.

30-40 ezer ukrán menekült élhet hazánkban

Több más kérdés is szóba került a kormányinfón. A felvetésre, hogy az Orbán-kormány miért állította vissza az állami vezetőknek járó külön kórházi ellátást, Gulyás azt mondta: biztonsági okokból döntöttek erről, és szerinte akad kórház ahol jobb, máshol rosszabb ellátást nyújtanak, mint az országgyűlési képviselőknek és kormánytagoknak kijelölt Honvéd kórházban.

A Napi.hu újságírója arra mutatott rá, hogy a piaci gázár jelenleg a fele a kormány által kreált lakossági árnak. Gulyás szerint azonban összességében csak pár 10 milliárd forintnyi lenne a különbség a két árszabás között, és az állam az energiaköltségek kétharmadát vállalta át a lakosságtól.

Kérdésre válaszolva a kancelláriaminiszter elmondta: becsléseik szerint kevesebb mint 50 ezer kárpátaljai magyar és 30-40 ezer ukrán menekült élhet jelenleg tartósan Magyarországon.