Gulyás Gergely: Tömeges oltás vagy lényegesen jobb számok hiányában érdemi lazításra nincs lehetőség

Gulyás Gergely: Tömeges oltás vagy lényegesen jobb számok hiányában érdemi lazításra nincs lehetőség

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2020. október 8-án (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jövő heti ülésén vizsgálja felül a kormány a koronavírus-járvány miatt bevezetett és egyelőre február 1-ig érvényben lévő korlátozó szabályokat, ám amíg a jelenleginél lényegesen alacsonyabb fertőzési számok nem lesznek, vagy nem kezdődik meg a tömeges oltás, addig „érdemi változtatásra” a ma látható adatok szerint nincs lehetőség – közölte Gulyás Gergely. Tömeges oltásra az EU-ból ígért mennyiség nem lesz megfelelő. A miniszter kifejtette azt is, hogy mivel a védőoltás önkéntes, azt is mindenki eldöntheti, hogy az éppen rendelkezésre állók közül melyik vakcinát adatja be magának.

A kormány szerdai ülésén ismét elsősorban a koronavírussal foglalkozott – ezzel kezdte a szokásos csütörtöki kormányinfót Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondása szerint azt állapították meg, hogy Európa több országában úgy tűnik, a harmadik hullám kezdődött meg, míg nálunk csökken az új fertőzöttek és a halálozások száma is.

A február 1-ig érvényben lévő korlátozó intézkedéseket a kormány jövő heti ülésen vizsgálják felül, de Gulyás Gergely elmondása szerint amíg a jelenleginél is lényegesen alacsonyabb fertőzési számok nem lesznek, vagy nem kezdődik meg a tömeges oltás, addig „érdemi változtatásra” a ma látható adatok szerint nincs lehetőség.

A miniszter is azt mondta, hogy az Európai Uniótól eddig érkezett vakcinák és a következő hetekre ígért mennyiség egyértelműen kevés a tömeges oltás megkezdéséhez. Itt megjegyezte, hogy az unión kívüli országokban és a kilépett Nagy-Britanniában már zajlik ez a folyamat. A kormány ezért tárgyal Oroszországgal és Kínával, de csak olyan vakcinákat szeretnének beszerezni, amivel már több millió embert beoltottak és amiket a magyar hatóságok is biztonságosnak és hatékonynak tartanak.

Gulyás Gergely kitért arra is, hogy például az AstraZeneca oltóanyagát az Egyesült Királyság már engedélyezte, a magyar hatóságok is, de csak azért nem tudunk azzal oltani, mert az európai gyógyszerügynökség még nem tette ezt meg. Nálunk múlt héten kapta meg az ideiglenes engedélyt, csakúgy, mint az orosz Szputnyik vakcinára. Elhangzott az is, hogy nem gondolják, hogy az uniós hatóság engedélye megbízhatóbb lenne, mint a magyar hatóságoké.

Az oltás önkéntes, tehát az emberek lényegében kivárhatják, hogy csak akkor oltassák be magukat, amikor már van az általuk favorizált oltóanyagból. Vagyis, amikor valaki sorra kerül, meg fogják kérdezni, hogy a rendelkezésre állókból melyiket kívánja beadatni, ha egyiket sem, akkor értesítik majd később.

Az oltási tervet akkor tudják tartani, ha nemcsak az Európai Unióból, hanem máshonnan is érkezik vakcina, amit itthon is biztonságosnak ítélnek. A miniszter szerint egyre nő itthon az oltási kedv.

Gulyás Gergely azt is mondta, hogy az állam nem gyakorol nyomást a hatóságokra annak érdekében, hogy az egyes vakcinákat engedélyezzék. Ugyanakkor szerinte figyelembe kell venni, hogy amíg nincs tömeges oltás, emberek vesztik az életüket. Egyúttal felelőtlennek nevezte, ha rémhírterjesztés kezdődne olyan vakcinával kapcsolatban, amely életeket menthet meg. Arra reagált így, hogy az időseknek melyik oltóanyagot kínálják majd, hiszen vannak hírek, hogy egyes termékeknél az időseknél végzett vizsgálatok még hiányoznak.

Kiderült, hogy eddig 331 ezer adag Pfizer/BioNTech és Moderna vakcinát kaptunk, ez 165 500 ember beoltására elég, jelenleg 140 ezer beoltottnál tartunk. A jövőbeli ütemezésre vannak elképzelések, de biztosat nem lehet tudni. A Szputnyik vakcináról a külügyminiszter tud majd nyilatkozni várhatóan pénteken, miután Moszkvával tárgyalt. A kínai oltóanyag kapcsán Gulyás Gergely azt ismételte meg, hogy megállapodtak 1 millió vakcina azonnali szállításában, de ehhez szükséges, hogy a magyar hatóság legalább az ideiglenes engedélyt kiadja.

Itthon egyébként egyetlen kormánytagot sem oltottak még be.

Gulyás Gergely álhírnek nevezte azt az értesülést, hogy a már felolvasztott, de fel nem használt vakcinát egyes helyeken kidobták volna. Ezt már a szaktárca is egyértelművé tette.

A miniszter leszögezte, hogy a háziorvosoknál nem lehet majd regisztrálni. A nyugdíjasoknak levélben, illetve mindenki másnak online van lehetősége a regisztrációra. Az oltási tervet ugyanis akkor tudják tartani, ha központi nyilvántartás áll rendelkezésre.

A vakcinaútleveleket érintően Gulyás Gergely úgy fogalmazott: a védettséget igazoló okirat lesz, néhány héten belül ezt el is készítik, ez egy plasztikkártyát jelent majd. A védettség kétféleképp alakulhat ki, ha valaki beteg volt vagy már beoltották. Utóbbiak esetében az este nyolc óra utáni kijárási tilalom fenntartását például eltörölhetik, de még nincs kormánydöntés. Az már más kérdés, hogy aki átesett a betegségen, az mennyi ideig tekinthető védettnek.

A kormány foglalkozott az ülésén a háziorvosi praxisok működésével is és úgy döntött, hogy a béremelésből a háziorvosok is részesülni fognak. Három kategória lesz: aki részt vesz praxisközösségben, aki részt vesz egy lazább közösségben, illetve aki egyáltalán nincs benne ebben. Az első esetben jár a teljes megemelt bér, a másodikban az orvosi bértábla és a háziorvosi bér közötti különbözet 80 százaléka, míg a harmadik esetben ennek a különbözetnek a 30 százaléka.

Gulyás Gergely szavai szerint azt látni, hogy az országok keresik a globális techcégek alkotmányos keretek között tartatásának lehetőségét. Ezeknél a nagy közösségi szolgáltatóknál ugyanis egyelőre nem érvényesülnek az alkotmányos keretek. Az Igazságügyi Minisztériumnak lesz ezzel kapcsolatban javaslata.

Joe Biden beiktatásáról a miniszter azt mondta, hogy egy új kormánynak akkor is érdemes megadni a bizalmat, ha egyes személyekkel kapcsolatban (a leendő amerikai külügyminiszter) már vannak nem pozitív tapasztalataik. Egyúttal gratulált a hivatalba lépett elnöknek és az új adminisztrációnak.

Gulyás Gergely elmondta azt is, hogy szerinte a CDU új elnökének nem az lesz az egyik első lépése, hogy a Fidesz kizárását kezdeményezi az Európai Néppártból.

Az önkormányzatokat nehéz helyzetbe hozó iparűzési adó megfelezése kapcsán a kormánytag azt mondta, hogy nyitottak a tárgyalásra azokkal a városokkal, akik nem Brüsszelből, hanem Budapestről szeretnének segítséget kapni. A 25 ezer fő alatti településeket teljes egészében kompenzálja a kormány, a nagyobbaknál pedig nyitottak az egyeztetésre.

Gulyás Gergely cáfolta azt a szerdai értesülést, hogy a kormány 400 forintos dugódíjat tervezne Budapesten. – A kormány nem tervez dugódíjat, ellenzi azt – mondta. Egyúttal az „autósüldözés” kifejezéssel jellemezte a fővárosi vezetést, példaként felhozva a felesleges biciklisávokat.

A Miniszterelnökségen a szabályoknak megfelelően legfeljebb egyhavi plusz juttatásban, jutalomban részesülhettek a minisztérium dolgozói. Ennél nagyobb összeget csak külön engedéllyel lehetett adni.

Szóba került az államadósság kérdése is. Gulyás Gergely azt mondta, hogy 2019 végére 65,5 százalékra csökkentették az államadósságot, ez a tavalyi évben 80 százalék fölé emelkedett. Ez szerinte nem tér el az európai országok tendenciától, a vírus miatt ugyanis iszonyatos pénzeket kellett a gazdaságba pumpálni.

Az örökségvédelem és a józan ész parancsait követte a miniszter, amikor a Wichmann kocsma és Márványmenyasszony étterem védelemét kérte. A Radetzky laktanya esetében ezt azért nem tette, mert az épületet nem lebontják, hanem átépítik szállodává és irodaházzá. Műemlékvédelmi szempontból szerinte ez kifogásolhatatlan, mert a homlokzat eredeti formájában áll majd helyre.

Lapunk kérdésére a miniszter azt mondta, hogy az iskolák legfeljebb napközbeni kirándulást szervezhetnek. Mivel az adott osztály tagjai eleve együtt töltik a napot, így nagyobb kockázatot nem hordoz egy ilyen program.