Gulyás lapunknak: a Stop, Gyurcsány!-kampány nem agitáció

Gulyás lapunknak: a Stop, Gyurcsány!-kampány nem agitáció

Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra (Képernyőfelvétel: Magyar Hang / Youtube)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Stop, Gyurcsány!-kampány során a Fidesz aktivistái felkeresik az állampolgárokat. Kihasználják-e az alkalmat arra, hogy az oltásra buzdítsanak, vagy csak politikai agitációra számíthatnak az állampolgárok? – tettük fel a kormányinfóról távozó Gulyás Gergelynek csütörtökön. (A sajtóeseményről szokás szerint ezúttal is kitiltották a Magyar Hangot.)

– Nem értem, miért minősíti politikai agitációnak, azt, ha egy politikai kampány zajlik. Én ezt nem tartom politikai agitációnak, és természetesen én is mindenkit buzdítok arra, hogy vegye fel az oltást, és az aktivisták is ugyanezzel a felelősséggel viszonyulnak a helyzethez – reagált a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Bár a kormányinfón most sem vehettünk részt, a Népszava újságírója, Kósa András tolmácsolásában mégis elhangozhatott egy kérdésünk. Arra szerettünk volna választ kapni, hogy a kormány előtt milyen járványügyi prognózisok vannak, mikorra várják a negyedik hullám csúcsát, hány kórházban, intenzív osztályon kezelttel és halottal számolnak, illetve hogy számolnak-e az elektív orvosi beavatkozások újbóli leállításával. – Mindenre van terv, de semmilyen pánikkeltést nem akarunk. A negyedik hullám során már van fegyver, ez pedig az oltás. Az ország működőképességét a negyedik hullám már nem fogja olyan mértékben befolyásolni, mint ahogy az első három tette – fogalmazott Gulyás.

A sajtótájékoztatót követően, utalva arra a kijelentésére, hogy „semmilyen pánikkeltést” nem akarnak, azt is megkérdeztük: Ekkora nagy a baj? Erre Gulyás ismét kerülte a konkrétumokat és azt mondta, félreértettük szavait. Mint kiderült, arra gondolt, hogy „az oltás működik, ezért az ország is működhet”.

Kérdésünket egyébként az a tény indokolta, hogy a friss járványügyi adatok szerint az aktív fertőzöttek száma ugyan körülbelül 25 százalékkal alacsonyabb (2021. szeptember 15-én 6858 fő), mint egy évvel ezelőtt, a kórházban ápoltak száma azonban már lényegében megegyezik a tavaly ilyenkorival (most, 307 fő, egy évvel ezelőtt 306 fő), a gépi lélegeztetést igénylők száma pedig több, mint a duplája (40 fő, szemben a tavaly szeptember 15-iki 16 fővel). Azaz a kórházi ellátást igénylők száma meredekebben emelkedik, mint a második hullám elején.