Gyöngyösi Márton: Köszönöm még egyszer a meghívást a Széder-estre

Gyöngyösi Márton: Köszönöm még egyszer a meghívást a Széder-estre

Gyöngyösi Márton (Fotó: US Embassy Budapest / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Sokak meglepetésére Gyöngyösi Márton Jobbik-elnök is meghívást kapott nemrég az amerikai nagykövet, David Pressmann által szervezett Széder-estre. A politikus, aki 2012-ben még azzal keltett felháborodást, hogy listázni kívánta a zsidó parlamenti képviselőket, szerdán kifejtette gondolatait az esemény kapcsán közösségi oldalán.

– A Pészah a szabadság születésének és egyben a zsidó nép születésének ünnepe is. Köszönöm még egyszer az amerikai nagykövetnek a meghívást az ünnepre – írta Gyöngyösi, aki szerint jó volt beszélgetni olyan emberi alapértékekről és vágyról, mint például a szabadság, és ő sokat tanulhatott ott.

Arról is írt, mi volt az este kiemelkedő pillanata számára. – (...) odalépett hozzám a társaság egy tagja és azt mondta: „élt a harmadik században egy neves zsidó rabbi, Shimon ben Lakish, aki azt tanította, hogy »amikor valaki elfordul a múltjától és ezzel jót cselekszik, az olyan erőteljes cselekedet, hogy a bűnei érdemekké válnak«”. Tudtam, mire érti. Tudtam, hogy nekem címzi. Én csak annyit válaszoltam: „Szeretnék annyit tenni a magyarországi zsidóság, egyben hazánk békéjéért és nyugalmáért, hogy az elfeledtesse azokat a rossz mondatokat, amelyeket korábban meggondolatlanul mondtam.” Nem állt akkor sem szándékomban megsérteni embereket, különösképp nem zsidó honfitársainkat. Akkori kijelentéseimtől elhatárolódom, értük most is bocsánatot kérek – hangsúlyozta a politikus.

Posztját azzal zárta, Magyarországon a szabadságot a jelenlegi hatalom elvette, ezért minden ünnep, aminek a középpontjában a szabadság visszaszerzése áll, ilyen a Pészah is, mindannyiunk számára rendkívül fontos. – Tudjuk, hogy meg kell küzdenünk érte, ahogy azt is tudjuk, hogy ebben a küzdelemben nem vagyunk egyedül. Izrael népével is ott volt az Örökkévaló és ő szabadította meg őket az egyiptomi fogságból. Tehát a szabadulás egyúttal mindig Isten műve is. Erre emlékeztetett minket a széder este – vélte.

Az eseményen szintén résztvevő Heisler András Mazsihisz-elnök úgy nyilatkozott a Mazsihisz.hu-nak: előzetesen nem tudta, hogy kik lesznek jelen a vacsorán, és közölte is Gyöngyösivel, zsidó körökben az ő személye különösen nem kívánatos.

Gyöngyösi Mártonnal nemrég interjút készített a Magyar Hang, ez itt olvasható.