Gyurgyák: Ellenzéki győzelem esetén sem tudnák elsöpörni az Orbán-rendszert

Gyurgyák: Ellenzéki győzelem esetén sem tudnák elsöpörni az Orbán-rendszert

Orbán Viktor 2020. december 7-én (Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Sem polgári, sem intellektuális közép nincs Magyarországon – erről beszélt a HVG360-nak adott interjújában Gyurgyák János. A történészt, akinek legutóbb Elvesztett illúziók – megtalált történelem címmel jelent meg kötete, a magyar konzervatív hagyományról írott egykori esszéjéről is kérdezték. Erre válaszolta Gyurgyák a fentieket, hozzátéve, hogy „nálunk a középen lévőket alapvetően habókosoknak, ha nem egyenesen árulóknak tekintik.” Úgy látja, polgárság helyett csak az urambátyámvilágban megszokott dzsentrimentalitás, illetve a tekintélytisztelő paraszti hozzáállás működik ma is.

Gyurgyák szerint mindennek nem valamiféle magyar átok az oka, a történeti hagyományainkból ered mindez. Mi 1945 után is kimaradtunk a nyugati nagy felívelésből, amikor pedig visszakerültünk volna, már nyugaton is repedezni kezdett a polgári ethosz.

Szóba került az is, az első Orbán-kormány idején nem zavarta-e a rendszerszintű korrupció, az egészpályás letámadás. Azzal a kormánnyal még elégedett volt? „Egy értelmiségi mindig elégedetlen a regnáló politikával, de szerintem elfogadható teljesítmény volt, és a kétségkívül meglévő negatívumoknak is volt racionális magyarázatuk. Méltányolom például, hogy meg akarta erősíteni a nemzeti polgárságot Magyarországon, ahol korábban olyan mértékű volt a privatizáció, ami már-már a nemzeti szuverenitást veszélyeztette. Kár, hogy a polgárosodás ideájáról később kiderült, hogy pusztán »politikai termék«” - válaszolta Gyurgyák.

A történész ma már úgy látja, nem lehet ezen a rendszeren semmit konszolidálni. Voltak már olyan pillanatok, amikor azt gondolta a Fidesz kapcsán, hogy nekiütközött a falnak, nem lehet továbbmenni, de hiába. Rendszerváltó hangulatot viszont Gyurgyák nem érzékel, és szerinte ha nyer is az ellenzék, nem lesz ahhoz ereje, hogy teljesen elsöpörje az Orbán-rendszert.