Hadházy: Polt Péter újabb nagyon nagy hal ellen zajló nyomozást ismert el

Hadházy: Polt Péter újabb nagyon nagy hal ellen zajló nyomozást ismert el

Hadházy Ákos (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Közösségi oldalán jelentkezett Hadházy Ákos független képviselő azzal a hírrel, hogy valami nagy zavar lehet az erőben, mert addig levelezett a legfőbb ügyésszel, amíg az újabb nagyon nagy hal ellen zajló nyomozást ismert el. Mint Hadházy hozzátette, ezek szerint megéri levelezni Polt Péterrel, mert néha egészen hihetetlen információkat is megerősít, még akkor is, ha amúgy nem szeretné nagy dobra verni ezeket.

Polt Péter ugyanis annyit válaszolt az ellenzéki politikus kérdésére, hogy igen, van nyomozás egy bizonyos közbeszerzés ügyében, sőt, már gyanúsított is van. A NAV nyomoz „jelentős vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen és bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás” gyanúja miatt. Hadházy egyből feltételezte, hogy a közlés a SYS IT Services Kft. ügyét érintheti, mivel egyik eredeti kérdésében arra volt kíváncsi, hogy folyik-e vizsgálat a BKV egy, még 2019-ben kötött, 19 milliárd forintba kerülő informatikai szerződése ügyében.  

A dolog megértéséhez vissza kell ugrani 2019-be, amikor a SYS IT Services Kft. Tarlós István főpolgármesterségének utolsó hónapjaiban nyerte el a BKV informatikai fejlesztésére kiírt közbeszerzést, amelyet 19 milliárd forintért nyert el egyedüli ajánlattevőként. Még korábban a Hvg.hu írta meg, hogy tudomásuk szerint a cég egyik tulajdonosa Várszegi Zsolt, akinek a neve a parkolási ügyekből lehet ismerős: az ő nevével is fémjelzett SIS Parking Kft. volt az egyik tagja azoknak a konzorciumoknak, amelyek többek között Újbudán, majd Zuglóban is veszteséges parkolási rendszert építettek ki. 

– A cég alvállalkozóként a NER-kedvenc 4iG-t és a Magyar Telekomot jelölte meg. Információim szerint az alvállalkozók nem, vagy nem teljesen végezték el a munkát, ellenben számláztak, vagyis munka nélkül kaptak pénzt az adófizetők kárára – írja a képviselő posztjában.

Hvg egyébként megkérdezte a 4iG-t, ahol jelezték: mint azt már korábban is közölték, nincs tudomásuk arról, hogy bármilyen NAV-nyomozás folyna a cég ellen, márpedig mivel hónapok óta zajló eljárásról van szó, erről már lenne tudomásuk. Korábban a T-Systems is azt közölte, hogy nem tudnak az ügyről.

A Telex sem biztos abban, hogy mely cégről lehet szó, mert Polt Péter válaszában csak annyit ismert el, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) üzletszerűen és bűnszervezetben, különösen nagy értékben elkövetett költségvetési csalás ügyében nyomoz. A portál szerint egy számlagyárról van szó, és az a gyanú, hogy több magyar távközlési cég „fogadott be” ilyen számlát ettől a csapattól, ezért lehetnek érintettek többen is a szektor üzletemberei közül.

Hadházy szerint is számos részlet tisztázásra szorul még, de ez ismét egy jó példa arra, hogy „elég egyetlen tisztességes nyomozó vagy ügyész, aki nem engedi elsikálni az ügyet, akkor végig lehet csinálni”. 

Mint ismert, erre a hétre már jutott egy kormányzati botrány, miután kiderült, hogy Völner Pál igazságügyi államtitkár is benne lehetett a végrehajtói kart megrázó botránysorozatban, ami miatt a legfőbb ügyész kikérte a mentelmi jogát a parlamentben. A gyanú szerint a fideszes politikus hosszabb időn keresztül alkalmanként 2–5 millió forintot kapott a végrehajtói kar letartóztatásban lévő elnökétől. Völner később tudatta, hogy lemond államtitkári posztjáról, és a szerda esti Magyar Közlönyben már meg is jelent a politikust felmentő köztársasági elnöki határozat.