Hadházy Ákos: Az eddig ismert ellenzék lényegében megsemmisült

Hadházy Ákos: Az eddig ismert ellenzék lényegében megsemmisült

Hadházy Ákos (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Múlt vasárnap az eddig ismert ellenzék lényegében megsemmisült (nem volt ez csoda, sokan mindent meg is tettek ezért), egy néhány hónapja még nem létező párt, egy néhány hónapja még a Fideszt erősítő vezetővel pedig vastag biankó csekket kapott az ellenzéki választóktól. Ők pedig vasárnap este, az eredmények ismeretében már arról beszéltek, hogy 2026-ban nyerni fognak, és csak nekik van erre esélyük” – írja hétfői bejegyzésében Hadházy Ákos, aki a vasárnap lezajlott választást a 2019-essel vetette össze.

Emlékeztetett a 2019-es önkormányzati választások eredményét követő eufóriára, miután az akkor – némi meglepetésre – az egymással együttműködő ellenzéki pártok a megegyezéseknek köszönhetően a vártnál jobb eredményt értek el. Visszavettek több vidéki nagyvárost, megnyerték a főpolgármester-választást. Szerinte azonban hozzáértők már a választás utáni napokban egészen pontosan kiszámolták, hogy ha a ’19-es önkormányzati választások szavazatszámait az országgyűlési választás rendszerére vetítjük, az ugyanúgy kétharmados Fidesz-győzelmet jelentett volna.

Most, öt évvel később jött számukra az újabb rossz szereplés, de ezek az ellenzéki pártok megint azt mondják, már csak két évet kell aludni, és jön a várva várt győzelem.  – Pedig a tegnapi eredmény azt is mutatja, hogy a lényeg nem változott. A hatalom gépezetén legfeljebb néhány kisebb karcolást ejtett a gazdasági válság majd a kegyelmi botrány. A hibrid rezsim hatalomgyára majdnem azt az eredményt érte el, mint amit a főmérnök akart. Minden ezt szolgálta: az őrült propagandagépezet, a háborús pánikkeltés, az EU-s pénzekkel megvett/megzsarolt polgármesterekből álló hálózat, a tisztességtelen körülmények között lefolytatott választáson – fogalmazott a politikus, aki szerint meg lehet kockáztatni: ahogy a 2019-es, úgy a 2024-es eredmény is kétharmados Fidesz-győzelmet jelentene a következő országgyűlési választásokon.

Ezek után három állítást tett Hadházy:

• „Tegnap nem demokratikus választást láttunk, hanem egy hibrid rezsim demokratikus választásokra hasonlító rendezvényét. Amin persze el lehet érni itt-ott részeredményeket, de a lényeget nem lehet megváltoztatni. Kérdés: A következő két évben teszünk-e ez ellen?”

• „A Fidesz hatalma nem rendült meg, az eddigi ellenzék megsemmisült, egy új párt viszont egy biankó csekkel is elért olyan eredményt, amit ellenzéki párt sok-sok éve nem tudott: 30 százalék közelébe került. Kérdés: mit kezd az új párt a biankó csekkel, és ő marad-e az egyetlen új erő az ellenzéki térfélen?”

• „Ha a következő két év arról szól majd, hogy legyen-e összefogás, vagy ne legyen, és persze hogyan, kivel, akkor 2026 biztos bukó. Kérdés: Megtanulja-e az ellenzék végre az egyszerű leckét: együttműködés mindenkor, de kompromittálódott, korrupt alakokat átmentő „összefogás” soha!”

Szerinte Zuglóban kipróbálták, működik: „együttműködés mindenkivel, aki változást akar, de semmiféle elvtelen kompromisszum azokkal, akik az „összefogás” jelszava alatt akarnak a hatalomban maradni”. 

Percről percre közvetítésünket itt olvashatja>>>