Hadházy: Ellopsz 70 milliót és egy év felfüggesztettet kapsz és 1 milió bírságot

Hadházy: Ellopsz 70 milliót és egy év felfüggesztettet kapsz és 1 milió bírságot

Hadházy Ákos (Fotó: Hadházy Ákos Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Különösen nagy, illetve nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettében és hamis okirat felhasználása vétségében bűnösnek mondta ki a Gyulai Járásbíróság kedden azt a három vádlottat, akik az Öveges-programhoz kapcsolódóan mintegy 180 millió forint értékben egy már kidolgozott munkafüzetet és tanári segédanyagot újként és önálló fejlesztésként adtak el középiskoláknak – adta hírül a Magyar Narancs.

A vádirat szerint A természettudományos oktatás módszertanának és eszközrendszerének megújítása a közoktatásban című, az EU által finanszírozott TÁMOP-pályázat elnyerését követően szerződéseket kötöttek a vádlottak által vezetett jogi személyekkel szaktanári segédletek és tanulói munkafüzetek kifejlesztésére. A szerződött társaságok már 2011-ben, a pályázati kiírást megelőzően létrehoztak egy adatbázist, amely a pályázati kiírás szerinti segédletek és munkafüzetek elkészítéséhez szükséges adatokat tartalmazta, így azoknak csak a szerkesztése, sokszorosítása és digitalizálása történt meg a pályázatban előírt fejlesztői tevékenység helyett. Mindezek ellenére a két társaság az elvégzett munkáért kiállította a számlákat, a teljesítésigazolásokat, majd megigényelte a vállalkozói díjakat az önkormányzatoktól.

Az ítéletre Hadházy Ákos Facebook-posztban reagált, gyalázatnak nevezve azt. Mint írja: „8 év után Polt Péterék egészen kis halakat vittek csak bíróság elé, hogy meg legyen a látszata annak, hogy valamit nyomoztak. De még őket is felháborítóan nevetséges büntetéssel kínálták meg, nyilván azért, hogy tartsák a szájukat és ne meséljenek a megbízóikról. A három megvádolt sneci 70-70 millió elcsalásáért 1 év felfüggesztettet és 1-2 millió pénzbüntetést kapott és még a büntetett előélet következményei alól is felmentették őket! Értik? Ellopsz 70 milliót és egy év felfüggesztettet kapsz és 1 milió bírságot. Tudni kell azt is, hogy a bíróság csak annyi büntetést adhat, amennyit Polték kérnek”.

Az Öveges-programban az oktatás fejlesztésére adott 13 milliárd nagy részét ellopták – tette hozzá, majd így folytatta: „Az OLAF 3 milliárdot követelt vissza, de a jelentésükben leírták, hogy sokkal több visszaélés lehetett, csak nem volt több vizsgálatra kapacitásuk. A NAV néhány éve azt írta számomra, hogy ezt a csalást csak központilag irányíthatták (így is volt). Ennek ellenére maradt három sneci kirakatpere. Így az Öveges program bemutatásával csak egy dolgot értem el: bemutattam az EU-s pénzek szervezett és módszeres ellopásának rendszerét és azt is, hogy hogyan asszisztál ehhez a magyar »igazságszolgáltatás«.”

Végül az Európai Uniónak is odaszúrt egyet: „Ha az EU ezek után anélkül ad egy kanyi vasat is, hogy belépnénk az EU-Ügyészségbe, akkor az EU egy szánalmas balek, aki megérett a szétesésre”.