Hatalmas a hiány képzett óvodapedagógusokból

Hatalmas a hiány képzett óvodapedagógusokból

Gyerekek játszanak a Tószegi Óvodában (Fotó: MTI/Mészáros János)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Magyar Óvodapedagógiai Egyesület országos felmérést készített, kérdőívükben az óvodapedagógusi munka legfontosabb elemeiről kértek értékelést. A visszaküldött kérdőívek a óvónők helyzetéről és az óvodapedagógusi munka valós mai helyzetéről lesújtó képet festenek. 

Az egyik legjelentősebb problémának a betöltetlen óvodapedagógusi álláshelyek nagy számát tartják. Ezekre gyakran pedagógiai asszisztensi végzettséggel rendelkezőket vesznek fel, ők azonban csupán érettségivel és OKJ képesítéssel rendelkeznek. Előfordul, hogy nyugdíjas óvónőket hívnak vissza, vagy dajkákat vonnak be a pedagógiai munkába, de olyan esetről is lehet olvasni, amikor közmunkások ilyen irányú segítségét kérik. "Ezek a kollégák nem erre a feladatra lettek alkalmazva. Mekkora felelősséget tesznek a vállukra? Ki a felelős, ha baj lesz? Emellett egy dajka végezze el a munkaköri feladatait is? Mikor? Egy fizetésért több munkakör ellátása? Hol van a világhírű magyar óvodapedagógia, a zenei nevelésről már nem is beszélve." - jegyzi meg a kérdőívben egy óvónő. Gyakran a hiányzó munkaerő okozta gondokat csoport-összevonásokkal próbálják orvosolni, ami szintén a szakmai munka kárára megy. Ez azért is probléma, mert egyre több a speciális nevelési igényű kisgyerek, akik plusz figyelmet, szakértői segítséget igényelnének.

S hogy miért kevés a szakképzett munkavállaló? A megkérdezettek megalázóan alacsony munkabérről, az életpályamodell működőképtelenségéről, a túlzott adminisztratív teherről panaszkodtak. A pedagógushiány miatt a meglévő óvónőknek jelentős túlmunkát kell vállalniuk, ezt azonban senki nem fizeti ki nekik, plusz szabadnap sem jár érte. A felmérés szerint innen egyenes út vezet a kiégéshez és a pálya elhagyásához. A közszféra álláshirdetéseivel foglalkozó oldalon a közigállás.gov.hu-n jelenleg is közel 300 óvodapedagógust keresnek, a felmérés szerint számos óvoda több pedagógust is azonnal felvenne.