A közös lista elárult szavazói

A közös lista elárult szavazói

Dobrev Klára (DK), Kunhalmi Ágnes (MSZP), Karácsony Gergely és Kálmán Olga (DK) a közös sajtótájékoztatón (Fotó: Magyar Hang/Hutter Marianna)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Fideszes kampánymondás nem teljesült még ilyen gyorsan, mint ezúttal! Igaz, nem a saját nevükben ígértek, és nem is arra a választásra, amelyik esetében beteljesedett a dolog. Hogy is szólt az unalomig mantrázott mondat? Aki Karácsonyra szavaz, Gyurcsányt kapja. Az egybites gyurcsányozást persze joggal nevezhetjük fárasztónak. De sajnos épp azért működőképes ennyi idő elteltével is, mert Gyurcsány itt van, és nem hajlandó elmenni. Az óvodákban térítő drag queenekkel szemben a mindennapos közéleti valóságot jelenti, ahogy az elmúlt másfél évtizedben is jelentette.

A főpolgármesteri választás esetében is lehet épp alapja az állításnak (helló, Draskovics Tibor!), de az EP-választás kapcsán vált valóra a leggyorsabban. Karácsony persze nem szerepelt a DK-MSZP-Párbeszéd listán, a szövetséget viszont többek közt az ő arcával igyekeztek eladni. Három politikust láthattunk a hirdetéseiken, Dobrev Klára mellett az MSZP-s Kunhalmi Ágnest és a párbeszédes Karácsony Gergelyt. Utóbbi ugyan valóban a törpepárt legismertebb arca, de 2022 júliusa óta annak már nem társelnöke. A 41 voksnyi különbségről már sokat hallhattunk. De vegyük most inkább Karácsony összes szavazójának számát. A 371 578 szavazat konkrétan több annál a 367 162-nél, amennyit a közös lista országosan begyűjtött. Ebből nyilvánvalóan feltételezhetjük, hogy a plakátok is hatottak, és a DK-MSZP-Párbeszéd-szövetséget sokan inkább választották Karácsony, mint a DK miatt. Mégis megkapták azóta a tomboló, minden felelősséget hárító Gyurcsány Ferencet.

Hiába a sokadik összefogáskampány, a választás óta Gyurcsány úgy tesz, mintha a 8,03 százalékos eredmény kizárólag a DK-é lenne. Rónai Egonnál úgy támadott számos más ellenzéki szereplőt, mintha a pártja egyedül ért volna el ekkora eredményt. Hol van Kunhalmi Ágnes, hol Karácsony, hogy felszólítsák, mondjon inkább köszönetet nekik?

Az LMP volt társelnöke, Schiffer András ügyvéd beszélt arról szerda este az Egyenes beszédben: az ellenzékből utoljára Mesterházy Attila volt lőtávolságban a Fidesztől. Sokan már nem emlékezhetnek azokra az időkre: Gyurcsányék épp kiváltak az MSZP-ből, aminek a korábban a volt kormányfő borítékját is ledaráló Mesterházynál senki nem örülhetett jobban. Idézzük fel a Tárki 2012. májusi felmérését: Fidesz 32 százalék, MSZP 31 százalék.

Lehetett volna másképp? Mi történt volna, ha Gyurcsány tanul hibáiból, történelmi bűneiből, és inkább visszavonul? Sosem tudjuk már meg. Az akkori MSZP is tehet persze arról, hogy nem utasította el határozottan a Gyurcsánnyal való összefogást. És Karácsonytól Kunhalmiig mindenki felelős ugyanezért.

De lássák meg végre Magyar Péter sikerének egyik titkát, és legyen bennük végre annyi politikai túlélőösztön, hogy kimondják: kedves Gyurcsány Ferenc, itt a vége.