Hatalmas vihar söpört végig az Alföldön

Hatalmas vihar söpört végig az Alföldön

Vihar pusztított Mártélyon (Fotó: Magyar Hang/György Zsombor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A délutáni órákban nagy mennyiségű csapadék esett Szeged és Hódmezővásárhely közelében, Mártélyon jégverés pusztított, a szél fákat csavart ki.

Az Időkép.hu radarfelvétele szerint egy körülbelül száz kilométer hosszú viharzóna nyugatról keletre vonul, jelenleg már inkább a Tiszántúl déli részén okoz heves esőzéseket. Ezt tapasztalták a Magyar Hang munkatársai is, akik a Hódmezővásárhelyhez közeli Mártélyon vannak, hogy közönségtalálkozón vegyenek részt. Mint beszámoltak róla, óriási mennyiségű eső zúdult a településre viharos széllökések és jégverés közepette. (Az esemény a vihar miatt csúszik.) Emiatt akadozott az áramszolgáltatás és – mint az fotóinkon is látszik –, az úton hömpölygött a víz, a viharos szélben leszakadó faágak pedig maguk alá temettek egy autót. A műszaki mentést a katasztrófavédelem munkatársai végzik.

(Fotó: Magyar Hang/Lukács Csaba)

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) péntekre az egész országra elsőfokú figyelmeztetés adott ki zivatarveszély miatt. Nagyobb számban a középső és keleti országrészben várható eső, míg északnyugaton kevesebb helyen valószínű. A zivatarokhoz elsősorban felhőszakadás (20-30 milliméter feletti csapadék), néhol jégeső, illetve rövid ideig tartó, 60 kilométer/órát meghaladó szél társulhat. Főként az Alföldön délután, kora este egy-egy helyen esetleg heves zivatar is előfordulhat, 70-90 kilométer/órás szélrohammal és nagyobb méretű jéggel, míg elsősorban északkeleten az intenzívebb csapadékgócokban 30-60 milliméter csapadék is hullhat. Éjszaka is változékony marad a légkör, de csak kevés helyen, főként nyugaton és a Tiszántúlon, északkeleten lehet egy-egy zivatar.

Hétvégén is változékony idő lesz

Az OMSZ középtávú előrejelzése szerint a napsütés mellett a hétvégén is országszerte lehetnek záporok, zivatarok. A meleg is mérséklődik kissé, vasárnap mindenhol 30 fok alatt alakulnak a maximumok. Szombaton több órára kisüt a nap, de sok helyen valószínű zápor, zivatar. Helyenként felhőszakadásra, jégesőre is számítani kell. Zivatarok környezetében átmenetileg erős vagy viharos széllökések is lehetnek.

A legalacsonyabb hőmérséklet 13-20, a legmagasabb hőmérséklet 24-30 fok között alakul.Vasárnap kevesebb lesz a napsütés, és ismét sok helyen valószínű zápor, zivatar, akár felhőszakadással. A szél a Dunántúlon, az északi megyékben és zivatarok környezetében átmenetileg megerősödhet. A minimumhőmérséklet 14-20 fok között valószínű. A nappali maximumok 23-29 fok között alakulnak, Észak-Alföldön lesz a legmelegebb – olvasható az előrejelzésben.