Havazás, eső, ónos eső – figyelmeztetést és riasztást is kiadtak

Havazás, eső, ónos eső – figyelmeztetést és riasztást is kiadtak

Havas fák Kékestetőn 2023. január 16-án. (Fotó: MTI/Komka Péter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Országos Meteorológiai Szolgálat több figyelmeztetést is kiadott a veszélyes időjárási jelenségek (ónos eső, havazás, eső ) miatt. Azt írták, az időjárási helyzet alakulhat úgy, hogy az ónos eső miatt a piros riasztást is ki kell majd adni. A délutáni óráktól a főváros (főleg a budai hegyekben), majd a Dunakanyar és az Északi-középhegység térségében is egyre nagyobb területen tartós ónos eső (1-5 mm, helyenként akár több is lehet) váltja fel a havazást, így vastag jégpáncél alakulhat ki. Estig a legtöbb ónos csapadékra (akár 5 mm felett) a Dunakanyar, valamint Nógrád és a Mátra térségében lehet számítani.

Az Alföldön egy nyugat-kelet irányú sávban jelentős, területi átlagban 20 mm-t meghaladó mennyiségű eső eshet éjfélig, de pénteken további tartós eső várható. Legtovább az északi, északkeleti határ közelében tarthat ki a havazás. Az Északi-középhegység, Észak-Szabolcs és a Dunakanyar térségében általában 5-15 cm friss hó hullhat, de lokálisan ezt meghaladó mennyiség is összegyűlhet. A főváros térségében is kialakulhat kora délutánig több centis hótakaró.

Az ónos eső miatt nem csak figyelmeztetést, hanem elsőfokú, citromsárga riasztást is kiadott az Országos Meteorológiai Szolgálat, ez a dél-nyugati országrészre vonatkozik. Az érintett járásokat egy frissülő térképen lehet nyomon követni.

Címkék: időjárás, ónos eső