„A magyarok kegyetlenül kiszolgáltatott helyzetben lesznek” – Érkeznek a reakciók a rezsiárakra

„A magyarok kegyetlenül kiszolgáltatott helyzetben lesznek” – Érkeznek a reakciók a rezsiárakra

Fotó: Unsplash/Kwon Junho

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Cikkünk frissül!

A dilettáns improvizáció folytatódik – így kommentálta az MSZP a rezsicsökkentés részleteinek bejelentését. A Jobbik az árak további emelkedésétől tart, a DK pedig úgy látja, hogy a kormány páros lábbal szállt bele a magyarokba. A főváros közben elkezdte kidolgozni, hogyan segíthetne a bajba jutóknak.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, Németh Szilárd csütörtök reggel Tusnádfürdőn közölte a részleteket, amelyek alapján az átlagfogyasztás felett a gáz ára hétszeresére, az áramé pedig duplájára emelkedik. Konkrétan: gáz esetében havi 144 köbméterig 102 forint az ár, míg fölötte köbméterenként már 747. Az áram esetében havi 210 kilowattig 36, afölött 71 forint. Németh Szilárd állítása szerint ezek az árak még mindig a világpiaciak alatt vannak.

Az MSZP már számolt: a földgáz esetében egy éves szinten 2000 köbmétert (havi 167) fogyasztó háztartástól – amelyből szerintük van bőven – 90 százalékkal több „pénzt fog beszedni a Fidesz”. Egy 2500 köbmétert fogyasztó háztartásnak közel háromszorosába fog kerülni a gázszámlája, 255 ezer Ft helyett 753 ezer Ft-ot kell a jövőben fizetnie évente.

A szocialista párt szerint a Fidesz-kormány 12 év alatt semmit nem tett a rosszul szigetelt, nem hatékony hazai lakásállomány (Kádár-kockák, társasházak, panelek) energiahatékonyságának javításáért, pedig tudta, hogy az energia nem lesz mindig olyan olcsó, mint az elmúlt tíz évben. A gáz esetében magyarázatot várnak a kormánytól arra, „miért hazudták azt az orosz gázszerződésről, hogy biztosítja, hogy a magyar fogyasztók számára a gáz ára a világpiaci ármozgásoktól függetlenül ne növekedjen”. Az áram esetén azt megjegyezték, hogy érdemes volt Paksról beszélni, hiszen a korábbihoz képest kisebb a drágulás, ugyanakkor szerintük erre sem lenne szükség, hiszen Paks olcsó, 12 forintos termelése bőven fedezi a lakossági igényeket. – Hazudtak a stabilitásról, hazudtak a rezsiről, hazudtak az orosz energia áráról, hazudtak a veszélyhelyzetről, és szinte mindenről! Szégyen! – közölték végül.

A Jobbik közben a rendelet alapján aggodalmának adott hangot, hogy az árak negyedévente emelkedhetnek. A párt szerint miután a Fidesz hibás energiapolitikája teljesen kiszolgáltatottá tette hazánkat, ezért reális az esélye, hogy a rezsiárak a tél folyamán még tovább emelkednek. Ki is dolgoztak egy saját rezsicsomagot, amelyben az egy- és kétgyerekeseknek és a vállalkozóknak is támogatást sürgetnek.

A Demokratikus Koalíció szerint tisztán látszik, hogy a magyarok kegyetlenül kiszolgáltatott helyzetben lesznek. – Németh Szilárd reggeli sajtótájékoztatója felért egy beismerő vallomással: Orbánék minden megnyugtató és magabiztos szava hazugság volt. A valóság az, hogy óriási bajban van az ország, és a katasztrófa csak fokozódni fog – közölték.

Karácsony Gergely főpolgármester közben azt írta a közösségi oldalán, hogy a városvezetés mindent megtesz, hogy megsegítse azokat, akik bajba kerültek a megszorító intézkedések miatt. Már el is kezdték kidolgozni, hogy ezt hogyan tudják megtenni. Előzetesen tájékozódni a budapestsegit [at] budapestikozmuvek [dot] hu email címen lehet, illetve időpont foglalás után személyes tanácsadást vállal Budapest Zöld irodája.

A Fidesz később reagált az ellenzéki kritikákra. Mint írták, „Gyurcsányék már rég eltörölték volna a rezsicsökkentést”. Szerintük „az a baloldal beszél most, amelyik már a kezdetek óta ellenezte a rezsicsökkentést és azóta is az eltörlését követelik. A baloldal a háború és az energiaválság közepette is arról beszél, hogy a rezsicsökkentés »hülyeség« és hagyni kellene, hogy az egekbe emelkedő piaci árat fizessék az emberek”.

– A most bejelentett új rezsiszabályokkal is minden magyar családot, minden magyar nyugdíjast véd a rezsicsökkentés. Egy átlagos fogyasztású család ezután is a valós piaci ár hetedéért kapja meg az áramot, és a valós piaci ár tizedéért a gázt. A rezsicsökkentés fenntartásának köszönhetően egy átlagfogyasztású család ezután is havi 181 ezer forintot, éves szinten 2 millió 175 ezer forintot spórol meg. A rezsicsökkentés fenntartása Európában egyedülálló intézkedés – közölték. 

Címkék: rezsicsökkentés