Hiába alakított ki oltópontokat Szombathely, a kormánymegbízott miatt nem nyílhatnak meg

Hiába alakított ki oltópontokat Szombathely, a kormánymegbízott miatt nem nyílhatnak meg

Szombathely főtere (Fotó: Grimm Balázs/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nemény András polgármester mai posztja szerint Szombathely önkormányzata hiába alakított ki városi oltópontokat, azok bejárását elmulasztotta a járási tisztifőorvos, Harangozó Bertalan kormánymegbízott pedig a telefont sem hajlandó felvenni – írja az Úgytudjuk.hu.

– Több alkalommal kerestem telefonon Szombathely Megyei Jogú Város polgármestereként és a Védelmi Bizottság tagjaként. Sajnos hiába. Előző napi telefonos megbeszélésünk alapján csütörtökön kellett volna a járási tisztifőorvosnak megtenni az új, általam kijelölt szombathelyi oltópontok bejárását. Ez sem történt meg sajnos – írta a polgármester a Facebook-oldalán.

Hozzátette, a kormánymegbízottal az elmúlt egy évben napi telefonos kapcsolatban és korrekt munkaviszonyban voltak, de azóta sem veszi fel a telefont. „Feltételezem, hogy nem a saját döntése alapján” – írta Nemény.

Mint a Nyugat.hu írta, a nyitáshoz szükséges járási tisztifőorvosi bejárás gyakorlatilag csak egy tudomásul vétel, azaz formalitás. A lapnak Nemény András arról beszélt, hogy korábban Harangozó Bertalan megígérte a gyors bejárást, mondván, nincs ennél fontosabb ügy most. Most gyakorlatilag áll minden, az oltásra beosztott háziorvosoknak át kell írniuk az oltási tervüket, és a hétvégén nekik kell telefonálniuk, hogy a megváltozott helyzetben is jöjjenek hozzájuk a rendelőbe oltani. A vakcinák egyelőre a háziorvosoknál vannak, ha sikerül mégis elindítani az oltópontot, akkor néhány perc alatt át lehet vinni őket a Képtár hűtőibe – közölte Nemény András.

Hozzátette: nem zárja ki a politikai motivációt, elképzelhető, hogy központi utasítás érkezett, mondván, egy ellenzéki város ne akarjon saját oltópontokat kialakítani

Emlékezetes, hogy február 24-én nagyon sokan zsúfolódtak össze az egyik szombathelyi rendelőintézet körül, ahol négy oltópont is működik. Harangozó Bertalan akkor azt mondta, azért volt tumultus mert az emberek sokkal korábban érkeztek meg a helyszínre, mint amire az időpontjuk szólt. – A fegyelem hiánya: valaki elnézte az órát, nem nézte az órát, hogy hányra jön, nem tudta, melyik háziorvos küldte melyik oltócsoporthoz, de nem akarok mutogatni senkire – fogalmazott a Vas Megyei Kormányhivatal vezetője. Hozzátette, hogy „maximum egy órát kellett várakozni. Én úgy gondolom, hogy egy órát megér az életünk”.

Nemény András ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a tumultus azért alakult ki, mert nem érkezett meg az oltópontokra az adminisztrációs papír, ami alapján az orvosok meg tudták volna kezdeni a vakcinák beadását. A helyi média beszámolói szerint pedig inkább két óra volt a várakozási idő.

A polgármester most arról írt, hogy ha nem történik meg az oltóhely bejárása, nem tudjuk időben értesíteni a beoltandókat, és a háziorvosok tájékoztatása alapján borul az oltási terv. Hozzátette, hogy az állami oltások indulásakor tapasztalt problémákat akarták megelőzni azzal, hogy a fokozatosan elindított oltópontokkal időben tapasztalatot szerezve a legjobb helyzetbe hozzák az oltakozni akaró szombathelyieket a tömeges oltások indulásakor. – Csak remélni tudom, hogy semmilyen politikai érdek nem írja felül a ránk bízott emberek egészségének védelmét – fogalmazott Nemény András.

Mindeközben Horváth Csaba, Zugló MSZP-s polgármestere az önkormányzatok azonnali bevonását sürgette a koronavírus elleni oltások tömeges beadásának megszervezésébe és lebonyolításába. A párt Facebook-oldalára feltöltött videóban érthetetlennek nevezte, hogy az eddig megérkezett közel hárommillió vakcinából csak 1,3 milliót adtak be, és a kormány még most sem akarja az oltási programba bevonni az önkormányzatokat, pedig láthatóan napi ötvenezer vakcinánál többet képtelenek beadni. A múlt hétvégi hetvenezres oltóprogram is csúfos kudarc volt – tette hozzá.