Hiába kérnek állami többlettámogatást az önkormányzatok

Hiába kérnek állami többlettámogatást az önkormányzatok

Schmidt Jenő, a TÖOSZ elnöke (Fotó: Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Többlettámogatást kérnek a települési önkormányzatok ahhoz, hogy a nyáron elfogadott 2022-es költségvetésben foglalt feladatfinanszírozási támogatásokhoz képest bekövetkezett jelentős költségemelkedések ellenére elláthassák az előírt feladataikat – írja az Index. Legutóbb a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnökségi ülésén fogadtak el erről szóló állásfoglalást a polgármesterek, de korábban a Megyei Jogú Városok Szövetsége is kezdeményezte az iparűzési adó megfelezésének 2022-re kiterjesztése miatt elmaradó bevételek kompenzálásáról szóló tárgyalásokat, de a Magyar Önkormányzatok Országos Szövetsége is sürgette, hogy a kormány mielőbb gondoskodjon a kiegészítő támogatásokról, illetve sérelmezte, hogy a veszélyhelyzetre való hivatkozással valamennyi önkormányzati adó- és díjtétel emelését megtiltotta a kabinet.

Utóbbi szabály módosítását a TÖOSZ friss, a Pénzügyminisztérium, a Belügyminisztérium és az EMMI számára is megküldött állásfoglalása is sürgeti – elfogadhatatlannak tartva a díjbefagyasztásról szóló rendelkezést –, elsősorban a gyermekétkeztetési díjak esetében. Az élelmiszerek utóbbi hónapokbeli drágulása miatt a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetsége már november elején levélben sürgette a Belügyminisztériumot, hogy biztosítsák a költségvetésben a gyermekétkeztetéshez szükséges összeget, mivel a 2022-re elkülönített évi összesen 87,231 milliárd forint nem fedezi a szolgáltatás reálértékének szintentartását sem, mivel mindössze 206 millió forinttal több, mint az eddigi összeg. Az érdekképviselet októberi számításai szerint legkevesebb 17 százalékos költségnövekedéssel kell számolni 2022-re, ehhez képest 0,22 százalékos támogatásnövekmény szerepel a költségvetésben.

– Számításaink szerint amellett, hogy szükség lenne a lakosság által fizetett gyermekétkeztetési díjak emelésére, az önkormányzatok által biztosított ingyenes étkezés költségeire összesen 7-8 milliárd forint plusztámogatásra lenne szükség – mondta az Indexnek Schmidt Jenő, a TÖOSZ elnöke.

November 25-én kelt válaszában Pogácsás Tibor önkormányzatokért felelős államtitkár arról tájékoztatta a közétkeztetőket, hogy a Pénzügyminisztériummal egyeztetve arra jutottak, hogy majd 2022-ben folyamatosan figyelemmel kísérik az üzemeltetési költségek növekedését, és szükség esetén a költségvetés helyi önkormányzatok támogatásai fejezeten belüli előirányzatai terhére átcsoportosításokkal megemelhetik a gyermekétkeztetési támogatásokat. Azaz szó sincs esetleges többlettámogatásról az önkormányzatok számára, noha az érdekképviselet komolyan a közétkeztetés összeomlásától tartva kért pluszfinanszírozást.

Mint azt az Index újságírója megjegyzi, kérdéses, hogy a legutóbb 2021-re mintegy 350 milliárd forintos költségbefagyasztást, lényegében véve megszorítást bejelentő kormány mennyire vevő az önkormányzatok részéről egy nagyságrendileg 20-22 milliárd forintos többlettámogatási igényre akkor, amikor az őszi, rekord nagyságú devizakötvény kibocsátásból származó bevételt lényegében már elköltötte, és a rekordnagyságú 2022-es inflációs várakozások, és a gazdasági növekedés lassulása miatt előreláthatólag kisebb bevételekre számíthat. Ráadásul eleve megjósolhatatlan az év elején a lakosságnak adott támogatások – mint a 25 év alattiak szja-mentessége, a családosok adóvisszatérítése, a nyugdíjemelés, a fegyverpénzek – hatása, ugyanis egyáltalán nem biztos, hogy költekezni kezd a lakosság. Ez erősen függ a járvány várható alakulásától is.

Fizessen elő a Magyar Hangra!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Keresés

Árnyék podcast – Apokalipszis, Eurovízió, cancel culture