Hónapok óta üresen áll Harrach Péter több százezer forintért bérelt irodája

Hónapok óta üresen áll Harrach Péter több százezer forintért bérelt irodája

Harrach Péter, a Fidesz képviselője felszólal a Magyarország 2023. évi központi költségvetéséről szóló vitában az Országgyűlés rendkívüli plenáris ülésén 2022. június 22-én (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Összesen 14,5 millió forintos keretösszeg fejében bérel irodát Harrach Péter számára az Országgyűlés Hivatala – vettük észre a Parlament üvegzseb oldalán. A KDNP frakcióvezető-helyettese Ferencvárosban, a Mester utca 48-52. szám alatti társasházban kapott egy 54 négyzetméteres ingatlant – épp szerkesztőségünk szomszédságában –, a lakásért pedig tavaly november óta havonta 338 ezer forintot fizetnek egy bizonyos Markotán Évának. A kapucsengőn azonban egy rokon, Markotán András nevét találtuk.

A lehetőség adta magát, mi éltünk vele. Eleinte szúrópróba jelleggel, később egy héten keresztül mindennap, változó időpontokban felcsengettünk a lakásba, hátha beszélni tudunk valakivel. A kaputelefont a tucatnyi próbálkozás ellenére sem vették fel. Nem tudtak a politikusról vagy az ingatlan tulajdonosairól a társasház recepcióján dolgozó portások sem, bár egyikük megjegyezte, hogy „a Markotánék már rég nem laknak itt.”

A Magyar Hang a KDNP és a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség (MKDSZ) elérhetőségein is levelet küldött Harrach Péternek (előbbinek Harrach jelenleg is frakcióvezetője, az MKDSZ-nek pedig elnöke). Szerettük volna megtudni, hogy a politikus milyen rendszerességgel, időpontokban használja a Mester utcai ingatlant – és amennyiben nem is járt még ott, miért nem mondják vissza az irodabérleti szerződést; emellett etikus dolognak tartja-e, hogy több százezer forintnyi közpénzt költsenek egy használaton kívüli lakásra.

Közel 700 ezret költöttek már a szellemirodára

A KDNP frakcióvezetője vagy a párt nem válaszolt kérdéseinkre. Reagált viszont az Országgyűlés Hivatala: mint megtudtuk, a lakásért november óta 676 ezer forint bérleti díjat fizettek , a keretösszegben szereplő 14,5 milliós összeg pedig a következő ciklus várható időpontjáig, azaz 2026. május 31-ig tartana ki (ami 43 hónapnyi bérleti díjat jelent).

Hogy az egyébként még aktívan politizáló Harrach miért nem használja a bérleményt, nem tudhattuk meg, ám ez a fajta, közpénzt nem kímélő „lezserség” nem szokatlan az országgyűlési képviselők között. A Direkt 36 és a RTL Klub már 2017-ben arra hívta fel a figyelmet, hogy sok politikus alig vagy nem rendeltetésszerűen használja a számukra havi több százezer forintért bérelt irodákat: a fideszes Répássy Róbert miskolci irodája helyén például a városi ügyvédi kamarát találták – bár a képviselő hivatalosan havi 190 ezer forintért tartott fent egy 58 négyzetméteres ingatlant a helyszínen.

Az újságírók több esetben csak lezárt pincét, üres, más nevén jegyzett kis lakásokat találtak. Az irodahalmozás sem példa nélküli Rétvári Bencéről: 2019-ben írta meg a Népszava, hogy egy időben három irodát is béreltek számára Vácon, majd saját kérésére az állami támogatással felújított bencés rendházban is kivettek számára egy irodahelyiséget.

A parlamenti képviselők bére legutóbb tavaly szeptemberben nőtt, ezzel párhuzamosan pedig az albérletre, valamint irodára szánt pénzügyi keretüket is megemelték. Mint a Telex cikkében emlékeztetett, irodát havi 921 ezer forintért, lakást legfeljebb 460 ezer forintért bérelhet számukra az Országgyűlés Hivatala.