Hoppál Péter: A vármegyékkel végre helyreállt a rend!

Hoppál Péter: A vármegyékkel végre helyreállt a rend!

Hoppál Péter (Fidesz) választási plakátja, kékben (Fotó: Hoppál Péter Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Vármegyék 950, megyék pedig 73 évig voltak – így kommentálta Facebook-oldalán Hoppál Péter, hogy január 1-jétől visszaállt a közigazgatás a vármegye kifejezés használatára. „Most végre helyreállt a rend”, fogalmazott a kormánypárti politikus, felhívva arra is a figyelmet, hogy a magyar állam 1023 éves.

Természetesen a változásra még így sem lehetett mindenki felkészülve. A Mediaworks szolnoki lapja, a Szoljon.hu például hétfői cikkében is a „megyei második vonalat” emlegeti a futball kapcsán. Ráadásul a honlapnak is Jász-Nagykun Szolnok vármegyei hírportálnak kellene lennie ez alapján, de egyelőre még továbbra is „megyei”. Ehhez hasonlóan a Mediaworks más megyei lapjainak többségénél, például a Haon.hu-nál és a Délmagyarnál sem frissítettek hétfőn délig. Ám a Fejér megyei hírlap nyomtatott lapszáma viszont, mint arra a Media1 felhívja a figyelmet, már a vármegye napilapjaként hivatkozik önmagára. Ennek mondjuk ellentmond, hogy a cím viszont továbbra is Fejér megyéről szól honlapjukon.

Az időbeli tényező persze fontos szempont, de érdemes ehhez hozzátenni azt is, hogy a török hódoltság például 150 évig tartott, szemben például a harmadik magyar köztársaság eddigi bő harminc évével. A kormány kritikusai szerint a vármegye fogalom használatának azóta, hogy a várak funkciójukat vesztették, és történelmi emlékekként vannak csak jelen, nem sok értelme van.