Horogkeresztet rajzoltak a zsinagógára a Frankel Leó úton

Horogkeresztet rajzoltak a zsinagógára a Frankel Leó úton

A Frankel Leó úti zsinagóga (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Őrsi Gergely II: kerületi polgármester a Facebookon közölte, hogy ismeretlenek festékszóróval horogkeresztet festettek a Frankel Leó úti zsinagóga falára. Az eset péntek este történt. A polgármester szerint korábban az épületben SS-emblémát és Hitler monogramját is felfirkálták.

A polgármester úgy véli, „az üzenet egyértelmű: a hatmillió ártatlan áldozatot követelő holokauszt után van olyan ember, aki szerint a túlélők és leszármazottaik által látogatott zsinagógának nincs helye Budán. A mi válaszunk legalább ilyen egyértelmű. Buda büszke arra, hogy nálunk él Közép-Európa egyik legnagyobb, virágzó zsidó közössége, akik békében és biztonságban élhetnek itt. Aki a zsinagógát támadja, az mindannyiunkat támad. Az ilyen, a történelem szemétdombjára való eszméket hirdető embereknek nincs helye köztünk.”

Őrsi Gergely arról is ír, hogy nem messze a helyszíntől nemrégiben már feltűnt egy gyűlöletkeltő felirat, akkor éppen homofób témában. Akkor és most is gyorsan eltávolítják a feliratot, és feljelentést tesznek. „ A II. kerületi önkormányzat ebben az esetben is minden segítséget megad a Budai Zsidó Hitközségnek és a rendőrségnek. Itt, Budán mindenki számíthat a teljes közösség szolidaritására, akit vallása, származása, szexuális identitása miatt támadnak” – írja a polgármester.