Idén még nem volt ilyen sok napi áldozata a koronavírusnak

Idén még nem volt ilyen sok napi áldozata a koronavírusnak

Védőruhába öltözött ápoló a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított osztályon a fővárosi Szent János Kórházban 2020. december 15-én (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szerda reggelre 5653 új fertőzöttet regisztráltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 480 860 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 179 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 16 325 főre emelkedett – közölte a koronavirus.gov.hu. Ennyire sok áldozat egy nap alatt utoljára tavaly december 21-e tájékán volt, a 180 feletti halálozási szám pedig csak 7 alkalommal fordult elő. 

A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 340 844 fő, de az aktív fertőzöttek száma is már 123 691 főre emelkedett. 8348 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 844-en vannak lélegeztetőgépen. Előbbi 31, utóbbi 36 százalékos emelkedést jelent egyetlen hét leforgása alatt a Portfólió számítása szerint. Megyei bontásban az elmúlt egy napban az új esetek 46 százaléka került ki Budapestről és Pest megyéből, ez az elmúlt egy hétben még 36,5 százalék volt. A heti statisztika alapján Somogy, Komárom-Esztergom, Nógrád és Győr-Moson-Sopron megyében terjed a legjobban a járvány.

A hivatalos honlap tájékoztatása szerint 30 752 tesztet végeztek el (a járvány kezdete óta 3 891 778-at), vagyis 18,4 százalék volt a pozitív tesztek aránya. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint akkor lehet valós képe egy országnak a járvány terjedéséről, ha a pozitív tesztek aránya 5 százalék alatt marad.

Az oltást tegnap 60 746-an kapták meg, így összesen már 1 107 791-re nőtt a beoltottak száma. Egy nap alatt 3421 ember megkapta a második oltást is, velük együtt 317 906-nál jár azok száma, akiknek már a második dózist is beadták.

A honlap tájékoztatása szerint a háziorvosok többsége szerdától veszi át az AstraZeneca-vakcinát, és a feladatuk, hogy a praxisukban még nem beoltott regisztrált legidősebbek oltását végezzék vele.

A kórházi oltópontokon Szputnyik és Pfizer oltóanyagok vannak, amelyekkel szintén elsősorban a háziorvosok által beküldött regisztrált idősek oltása folytatódik. A múlt hétvégén elhalasztott 60 év alatti krónikus betegek AstraZenecával való oltása csütörtök és vasárnap között lesz a kórházi oltópontokon, az érintettek erre SMS-ben már megkapták a behívót.

A járvány harmadik hullámának felszálló ágában vagyunk, egyre nő az aktív fertőzöttek és a kórházi betegek száma, a kormány ezért is döntött a korlátozások szigorításáról, amelyek hétfőn léptek életbe – írják.

Eközben megteltek a hatvani Albert Schweitzer Kórház COVID-19 igazolt fertőzött és fertőzésgyanús kapacitásai. Minden, COVID-betegek számára kijelölt ágyon fekszenek a Dél-pesti Centrumkórházban is. A koronavírus-fertőzéses betegek növekvő száma miatt Debrecenben meg kellett nyitni a járványügyi ellátó központ újabb épületét az egyetem klinikai központjának nagyerdei campusán. A balassagyarmati kórház is hét héten belül megtelhet betegekkel.

Címkék: koronavírus