Időszűke, terheléses támadások – így nézett ki az előválasztás szervezői szemmel

Időszűke, terheléses támadások – így nézett ki az előválasztás szervezői szemmel

Így számolták a 2021. évi előválasztás második fordulójában leadott szavazatokat (Fotó: Országos Előválasztási Bizottság)

Fotó: ERDOS LASZLO

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Gyorsabb döntéshozatalra lenne szükség egy következő előválasztáson, hogy több idő legyen a szervezési folyamatokra. Az informatikai rendszer viszont jobban vizsgázott a második fordulóban – igaz, hogy többet is költöttek rá, mint először. Az aHang a becslések szerint nagyjából 70 millió forintot, a hat párt együtt 170-180 milliót költhetett az előválasztás szervezésére és lebonyolítására, de a végleges elszámolások csak később készülnek el. Három szervező értékelte az elmúlt időszakot a Magyar Hangnak: Hajdú Gergő, az aHang kampányigazgatója, illetve az Országos Előválasztási Bizottság tagjai közül a momentumos Bedő Dávid és a DK-s Sebián-Petrovszki László.

Közös tanulság lehet a pártok és az előválasztást szervezők számára, hogy a politikai megegyezések elhúzódása jelentősen lelassította a folyamatot – mondta a Magyar Hangnak Hajdú Gergő, az előválasztást lebonyolító aHang kampányigazgatója. A szervezést és az aktivisták felkészítését azért tudták csak később elkezdeni, mert bizonyos kérdésekben hiányoztak a szükséges politikai megegyezések. – Sokkal jobb lett volna, ha ezek hamarabb megköttetnek – fogalmazott a civil szervezet munkatársa.

Az Országos Előválasztási Bizottság momentumos tagja, Bedő Dávid úgy látja, hogy időszűkében voltak az előválasztás megszervezésénél. – Az Országos Előválasztási Bizottság csak korlátozottan tudta tartani magát az előre eldöntött menetrendhez, kicsúszott határidőkből, ami nem volt szerencsés. Indoklása szerint ugyanis nehéz volt a folyamatos konszenzusos döntéshozatal, lassúvá tette a szervezést és döntést. Számos előnye van ugyan ennek a formának, de véleménye szerint ezt inkább a politikai kérdéseknél lenne érdemes megőrizni. Bizonyos operatív, szervezési döntésekben elegendő lehetne a többségi támogatás is. Kitért arra is, hogy a választókerületi felelősi rendszer is csak a választási folyamat végére állt össze: azelőtt az Országos Előválasztási Bizottságnak választókerületenként nem egyetlen emberrel kellett kapcsolatot tartani, hanem gyakorlatilag egy egész bizottsággal, amely szintén konszenzusos alapon hozott döntéseket.

Sebián-Petrovszki László, az OEVB DK-s tagja és a DK pártigazgatója szerint jó tapasztalata volt az előválasztásnak, hogy úgy tűnik, érdemes volt „magasra tenni a lécet”, mert bár a helyi választási bizottságok kezdetben úgy látták, túl sok szervezési terhet raktak rájuk, végül ez csak egy-két helyen vezetett oda, hogy például egy sátor azért nem tudott kinyitni, mert az aktivista kiesett. A legtöbb helyen viszont sikerült megbirkózni a feladattal, és Sebián-Petrovszki nagy eredménynek tartja, hogy az első fordulóban 800 helyszínen lehetett szavazni. 

A világ minden pontjáról érkeztek támadások

Hajdú Gergő elmondása szerint az aHangnál még mérlegelik, hogy szükséges-e feljelentést tenni az informatikai rendszert ért terheléses támadások miatt, amelyek az előválasztás második fordulójában folyamatosak voltak. – Tapasztaltunk nagyobb támadást is, mint az első fordulóban, de az új rendszer ezt már ki tudta védeni. Még vasárnap, az utolsó negyedórában is érte támadás a szavazatösszesítő rendszerünket, amely a szoftver egy részeleme, de azt is sikerült kivédeni – mondta el a kampányigazgató. Azt elmondása szerint egyelőre nem tudják, hogy ki állhat a támadások mögött, amelyek a világ minden pontjáról érkeztek. – A legfontosabb tanulság az első fordulóban történt leállás után az volt, hogy jobban körbe kellett volna járni a külső szerverszolgáltató kérdését és már induláskor a költségesebb, de minden támadást kivédő rendszer mellett kellett volna dönteni – mondta.

Szintén tanulság volt az aHang csapata számára, hogy az első fordulóban alábecsülték a várható online szavazók számát, ezt viszont Hajdú elmondása szerint korrigálták a második fordulóra.

Miből finanszírozták az előválasztást?

A részletes elszámolást csak ezután készítik majd el, de Hajdú Gergő szerint azt már hozzávetőlegesen meg lehet becsülni, hogy az aHang által előzetesen kalkulált 50 milliós költséget átlépték a szervezés és lebonyolítás költségei, azok inkább a 70 millió felé közelítettek. Ez csak az az összeg, amit az aHang fordított az előválasztás megszervezésére és lebonyolítására, nincs benne az, amit a pártok költöttek ugyanerre a célra. Bedő Dávid a hat párt által a szervezésre és lebonyolításra költött összeget 170-180 millió forintra becsüli, de, mint mondta, még a pártoknál sem készült el az elszámolás.

Az aHang mikroadományokból fedezte a rájuk eső összeget. – Elképesztő, hogy mennyit adakoztak az emberek. Amikor az online call centert kellett bővíteni, kiküldtünk a több százezres tagságunknak egy levelet. Kétmillió forintot kértünk, de majdnem húszmillió jött össze, amit az előválasztás promóciójára, online hirdetésekre és óriásplakátokra költöttünk – mondta el Hajdú Gergő. Ettől függetlenül szerinte nincs kizárva, hogy civil szervezetük néhány milliós mínusszal zárja az előválasztást – az új szerverszolgáltatótól több millió forintos számlára számítanak, amelynek összege attól is függhet, hány támadást kellett kivédenie a rendszernek.

Sebián-Petrovszki László szerint reális lehet, hogy a költségek a hat párt oldalán összességében elérik a 200 millió forintot, ebből elmondása szerint a Jobbik és a DK többet, a többiek kevesebbet vállaltak a közösen felmerülő költségekből, a DK költségei a korábban tervezett 40 millióról 50 millióra kúsztak fel szerinte, de a végleges elszámolás csak néhány hét múlva állhat készen, mert még az utolsó héten is felmerültek újabb kiadások.  

Hogyan tovább?

Az előválasztás lebonyolítása után az aHang Hajdú Gergő elmondása szerint visszalép a pártpolitikával közös terepről, nem terveznek további projektet az ellenzéki pártokkal, de az aHang mintegy 2000 aktivistájával szeretnének együtt dolgozni a választás idején is. Egyrészt szavazatszámlálókként delegálnák őket, másrészt általános mozgósító kampányokban számítanak rájuk.