Imádkoztak az utasok, a személyzet is kétségbeesett a Budapest-Edinburgh járaton

Imádkoztak az utasok, a személyzet is kétségbeesett a Budapest-Edinburgh járaton

Képünk illusztráció - Ryanair repülőgép (Fotó: a Ryanair Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Sosem volt még ilyen halálfélelmem, pedig már rengetegszer repültem – mondta Markovics Attila a Blikk.hu-nak. A landoláskor már mentők várták a betegeket, és azonnal ellátták a segítségre szorulókat. Egy embert kellett újraéleszteni

Több magyar is utazott azon a Ryanair gépen, amely Budapestről Edinburgh-ba szállt, és amelyen pánik tört ki. A fedélzeten többen rosszul lettek, egy 17 éves lányt pedig újra kellett éleszteni.

Markovics Attila a Blikk.hu-nak számolt be a történtekről: „Annyit láttam, hogy kétségbeesve rohangál a személyzet, lefektetnek valakit a székek közé, majd elkezdik újraéleszteni.” A Skóciában élő férfi elmondta, hogy a hatalmas turbulencia miatt mindenkinek vissza kellett ülnie a székébe, így visszacsatolták a lányt is. – Ekkor újabb ember lett rosszul, őt oxigénpalackra kötötték – tette hozzá.

Egy másik, névtelenségbe burkolózó magyar uats azt mondta, hogy a felszállás után másfél órával elkezdett fájni a feje, rossz volt a közérzete, és hirtelen nagyon melege lett. – Egyszer csak arra lettem figyelmes, hogy a közelemben valaki elájult. Gondoltam, nagy lehet a baj, mert a légiutas-kísérők fel-alá szaladgáltak a széksorok közötti szűk folyosón egy mobil defibrillátorral és oxigénpalackokkal – nyilatkozta a Blikk forrása. A hangosbemondóban is kérték, hogy ha utazik orvos a gépen, az menjen segíteni a roszszul lett utas ellátásában. Szerinte az is hozzájárult a pánikhangulathoz, hogy semmiről nem tájékoztatta őket a személyzet.

Két fiatalt lélegeztetni kellett, több utas összeesett a Budapest-Edinburgh járaton | Magyar Hang

Ezzel viszont korántsem volt vége a rémálomnak. A pilóta valószínűleg a rosszul lévő utasok miatt döntött úgy, hogy a szokásos, nagyjából 20 percig tartó landolási műveletet meggyorsítja. Az utasok beszámolói szerint ezért most mindössze 5-10 perc alatt letette a gépet. A dolgát nehezítette a viharos, 100 kilométer per órás szél. Ezekben a percekben a járat utasai közül többen hitték azt, hogy ez lesz az utolsó útjuk.

– Sosem volt még ilyen halálfélelmem, pedig már rengetegszer repültem. A pilóta többször nagy gázt adott és húzta fel-le a gépet, mindenki imádkozott, azt hittük, meghalunk, pokoli volt – mondta lapunknak Attila.

A gépen utazó magyarok beszámolói alapján a landoláskor már mentők várták a betegeket, és azonnal ellátták a segítségre szorulókat. Ezt a Ryanair légitársaság a közleményében is megerősítette.

Egy, a neve elhallgatását kérő pilóta lapunknak azt mondta, ha a fedélzetről elszökött volna az oxigén, minden utasnak rosszul kellett volna lennie, nemcsak néhány embernek. A pilóta hozzátette: a géppel semmi baj nem lehet, hiszen azóta is folyamatosan repül, és ez jól nyomon követehető a repüléseket figyelő internetes oldalakon is.

A repülőgépek utasterében kiegyenlítik a nyomást, így utazás közben még akkor is 2400 méter körüli magasságnak megfelelő légnyomást érzékelünk, ha az utasszállító éppen 12 kilométer magasan repül. Ha a levegő szökni kezd, a pilóta 3000 méter alá kormányozza a gépet, a nyomás esése miatt pedig az oxigénmaszkok kioldódnak.

12 ezer méteres magasságban a gépen az embereknek mindössze 18 másodpercnyi „hasznos öntudat” áll a rendelkezésükre, amíg még cselekedhetnek. Az oxigénhiányos állapotban az ember nem veszi észre az életveszélyt, mígnem egyszer csak képtelen lesz lélegezni, majd elveszíti az eszméletét – írta a Blikk.hu