Ipsos: a magyarok kevesebb mint fele érzi úgy, hogy a kormány jó a kríziskezelésben

Ipsos: a magyarok kevesebb mint fele érzi úgy, hogy a kormány jó a kríziskezelésben

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b2) és Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter (b) az Adaptive Hussars 2023 többnemzeti országos hadgyakorlaton a nyíregyházi repülőtéren 2023. november 13-án. (MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az emberek úgy érzik, hogy az elmúlt egy évben veszélyesebb hellyé vált a világ – idézi az Ipsos nemzetközi felmérésének magyarországi vonatkozását a 24.hu.

Az emberek 84 százaléka szerint a világ veszélyesebb hely lett az elmúlt egy év során, és még a leginkább optimista országokban is így vélekedik a lakosság háromnegyede – olvasható az Ipsos felmérésében. A magyarok ráadásul az átlag feletti, 87 százalékos arányban gondolják így, többek között a franciákkal és a hollandokkal hasonló mértékben. A koronavírustól és egy nagyobb világjárványtól azonban ennél kevésbé félünk: a magyarok 59 százaléka szerint a koronavírust már kordában lehet tartani, és a lakosságnak a fele számít arra, hogy a következő egy évben lehetséges egy hasonló pandémia. 

Az Ipsos kutatói kíváncsiak voltak arra is, hogy az egyes országok lakói mennyire bíznak meg a saját kormányuk rátermettségében, ha veszélyhelyzet kezeléséről van szó. A magyarok 41 százaléka szerint a kormány tudná kezelni a helyzetet, ha a világban valahol máshol történne egy nukleáris vagy vegyi támadás. Ennél minden másban sokkal rosszabb számok jöttek ki: például abban, hogy egy újabb járvánnyal képes lenne boldogulni a kormány, már csak 35 százalék hisz. Egy jelentős természeti katasztrófa esetén az emberek 34 százaléka szerint lenne képes helytállni az ország vezetése, egy terrortámadásnál 31 százalék ez az arány. Más országgal való fegyveres konfliktus esetén pedig a magyaroknak csak 30 százaléka hisz a kormányban. Összességében a magyarok kevesebb mint fele érzi úgy, hogy a kormány jó a kríziskezelésben.