Civil nemzeti konzultációt indítottak Márki-Zay Péterék

Civil nemzeti konzultációt indítottak Márki-Zay Péterék

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Három héttel a kormány által indított nemzeti konzultáció elindítása után a Mindenki Magyarországa Mozgalom is meghirdette a maga nemzeti konzultációját – derül ki Márki-Zay Péter Facebookon tett bejelentéséből. Meg is magyarázta, hogy az úgynevezett civil nemzeti konzultációra miért van most szükség. – A Fidesz-KDNP kormány álkonzultációja a szankciókról azért született, hogy elterelje a figyelmet arról, hogy végighazudták a kampányt, többszörösére emelték a gáz és a villany árát, csődbe és erkölcsi romlásba kormányozták az országot – írta, hozzátéve, hogy eközben egyetlen kérdést sem szenteltek saját intézkedéseikről, a gazdaságról, a társadalomról, vagy az emberek mindennapi életét érintő témáknak.

– Célunk, hogy eljuttassuk az Önök hangját a Karmelitáig és rádöbbentsük a kormányt, hogy nem lehet a végtelenségig csak a megtévesztésre, hazugságokra, a megosztásra építeni a politizálást – írja Márki-Zay Péter. A kérdőív elérhető online, de a szervezet aktivistái az utcákon is megjelennek.

A „civil” nemzeti konzultáció egyébként szerkezetében és megjelenésében a kormány nemzeti konzultációjára emlékeztet: sötétkék háttéren jelennek meg a pontokba szedett, a Fidesz-KDNP-ről, illetve az ország helyzetéről szóló helyzetértékelések, majd jön a kérdés, és az igen-nemre szűkített válaszlehetőségek.

Íme egy példa: „Putyin februárban háborút indított Ukrajna ellen, aminek leállítása érdekében az Európai Unió szankciókkal sújtja Oroszországot. A kormány állítása szerint a szankciók nem működnek, és a rekordszintű magyarországi inflációért és a forint gyengüléséért azok a szankciók a felelősek, amelyeket Orbán Viktor egytől egyig megszavazott.” A feltett kérdés pedig a következő: „Ön szerint Orbán Viktor becsapja az választókat, amiért az általa most támadott valamennyi szankciót egytől egyig megszavazta Brüsszelben?”.

A tízpontos konzultáció kérdései egyebek között érintik az adózási rendszert, az egészségügy állapotát, az élelmiszerekre kivetett árstop hatásait, a Fudan egyetemnek juttatott forrásokat és a pedagógusok megbecsülését, a korrupciót, illetve a szankciókat, amelyeket „Orbán Viktor egytől egyig megszavazott.