Jakab Péter kilép a Jobbikból

Jakab Péter kilép a Jobbikból

Jakab Péter (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Ezennel kilépek a Jobbikból, független képviselőként pedig maradok a nép pártján pont úgy, ahogy eddig: nyersen, karcosan, de mindig őszintén” – írja Jakab Péter legfrissebb Facebook-posztjában, melyben Gyöngyösi Márton, a Jobbik jelenlegi elnökének korábbi, kemény hangvételű, nyílt levelére reagált.

– A nekem címzett nyílt leveled bevallom, megdöbbentett. Azokat a vádakat, amelyeket megfogalmaztál velem szemben, a Fidesz szokta megfogalmazni. Ha az az új jobboldali politika, hogy úgy beszélsz, mint a Fidesz, az soha nem lesz az én politikám – kezdi a bejegyzését Jakab.

Majd azzal folytatja, hogy pártelnökké választása után Gyöngyösi békét hirdetett, és kérte őt, mondjon le a frakcióvezetésről, és hogy „maradjak csendben”. – „Stratégiai csendben”, ahogy te fogalmaztál – írja válaszában Jakab, hozzátéve: „a Fidesznek biztos, hogy ez az elvárása felém, de hogy neked is?” Még azt is megjegyezte: „Nem tudom Marci, hogy te Rogán embere vagy-e, csak azt, hogy csendet kértél tőlem.”

– Te a Jobbik új elnökeként ma választás elé állítottál: ha maradok a nép pártján, ha továbbra is nyersen, őszintén, karcosan akarok kiállni a válság vesztesei, az Orbán-rezsim károsultjai mellett, akkor nincs helyem a Jobbikban. Nos, Marci, akkor nincs helyem a Jobbikban.” – Ha a nép és a Jobbik között kell választanom, nem kérdés, melyiket választom – tette még hozzá.

„Kedves Marci, az utolsó kívánságodat ennek megfelelően teljesítem. Választok. Ezennel kilépek a Jobbikból, független képviselőként pedig maradok a nép pártján pont úgy, ahogy eddig: nyersen, karcosan, de mindig őszintén. A Jobbik feladhatja, én soha! – írja a politikus, aki most úgy tűnik, függetlenként folytatja tovább.

Gyöngyösi Márton a már említett nyílt levélben egyébként azt rótta fel elődjének, hogy a pletykák szerint augusztus 20-án pártalapításra készül, miközben még a Jobbik tagja. – Ne kelljen az anyagilag így sem túl stabil közösségünknek azokat az embereket fizetni, akik már nem akarnak velünk lenni. Ne csatlakozz azoknak az egykori magyar pártelnököknek a nem túl diadalmas, de annál népesebb klubjához, akik évekig abból élnek, hogy egykori közösségüket szidalmazzák – írta. – Ha menni akarsz, add vissza a mandátumodat, lépj ki a pártból, aztán Te balra, mi jobbra – fűzte hozzá, kiemelve, hogy ennyivel tartozik magának is és a pártnak is.

A jelenlegi Jobbik-elnök az idáig vezetőt utat felidézve a levélben arról is írt, hogy az a Jakab Péter, akit korábban hallottak, egy intelligens, felkészült politikus volt, aki értett a mindennapok nyelvén, de nem futott el a komoly szakmai kérdések elől sem. Ezért választották meg a Jobbik elnökévé. Ám szerinte menet közben megváltozott. Egyre kevésbé volt már olyan, mint amilyennek megismerték. – Egy görcsbe rándult arccal, szélsőbalos proletár eszméket vadul üvöltöző politikus lett belőled, akiből a közélet mémeket gyárt. Nem vagy Te már veszély Orbán Viktorra, legfeljebb tanácsadód, és a felbőszült híveid veszélyesek a jó ízlésre, amikor a Jobbik aktivistáit zaklatják alpári módszerekkel – jellemezte a jelenlegi helyzetet.

Majd felidézett egy minapi borsodi esetet, amikor Jakab Péter munkatársa, Molnár Enikő a Jobbik jelenlegi egyik vezetőjét, Potocskáné Kőrösi Anitát kérte számon egy telefonnal a kezében, hogy miközben nem is frakciótag, miért a frakció autójával jár. – Ez a legsötétebb bolsevik, kommunista tempó, amikor egyesek politikai haszonszerzés céljából egy nemzet fiait egymásra uszítják – írta, hozzátéve, hogy nem állítja, hogy Jakab Péter bolsevik lenne. – Azt állítom, hogy nem szabad minden módszert bevetni a politikában, mert akkor teljesen elveszítjük benne az iránytűt: az értékeinket – fogalmazott a pártelnök.

Levelét pedig azzal zárta, hogy „ha Neked az a tanácsadó kell, aki mellett elvesztetted a családodat, elvesztetted az előválasztást, elvesztetted az országgyűlési választást, elvesztetted az elnökségedet, elvesztetted a frakcióvezetőségedet, elvesztetted minden tekintélyedet és elvesztetted a hiteledet, nem foglak visszatartani sem”.

 

Jakab és a Jobbik vezetése közötti feszültség egyébként hónapok óta tartott, először a politikus pártelnöki posztjáról mondott le, végül pedig leváltották a frakcióvezetésről. Jakab már egy ideje nem használta a párt logóját, helyette a „Nép pártján” szlogent emlegette bejegyzéseiben. Emiatt már eddig is többen arra következtetnek, hogy Jakab új pártot kíván szervezni. A Hvg.hu korábban arról írt, hogy augusztus 20-án bonthat zászlót a politikus pártja.