Két magyar vonatkozású személy volt az amerikai szankciós listán szerda délutánig

Két magyar vonatkozású személy volt az amerikai szankciós listán szerda délutánig

Nikola Gruevszki (Fotó: olvasónk)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szerdán délután 5 órára sajtótájékoztatót hívott össze a budapesti amerikai nagykövetség. Sajtóhírek szerint akár azt is bejelenthetik, hogy szankciókat vetnek ki befolyásos magyar személyekre, ezzel is büntetve az Orbán-kormányt. De vajon jelenleg mely hazánkkal kapcsolatba hozható személyek állnak amerikai szankciók alatt?

Szerdán délben az amerikai szankciókkal sújtott személyek hivatalos listája (Office of Foreign Assets Control, OFAC) három találatot adott, ha Magyarországra rákerestünk: a nálunk bujkáló volt macedón miniszterelnök, Nikola Gruevszki és annak cége, az I.C.I.C Kft, amelyet egy péceli címre jegyeztek be még 2021-ben, valamint Jevgenyija Szergejevna Tyurikova.

Utóbbiról egy ukrán oldalon a következőt találtuk: „a személy olyan cselekményeket támogat, amelyek valós vagy potenciális veszélyt jelentenek Ukrajna nemzeti érdekeire, nemzetbiztonságára, szuverenitására és területi integritására, elősegítik a terrorista tevékenységeket és sértik az emberi és polgári jogokat és szabadságokat, a társadalom és az állam érdekeit. Területfoglaláshoz, kisajátításhoz, tulajdonjogok korlátozásához, vagyoni veszteségek okozásához, a fenntartható gazdasági fejlődés és az ukrán állampolgárok jogainak és szabadságainak teljes körű gyakorlása előtt álló akadályok megteremtéséhez vezetnek.”

Mindkét személy vélhetően azért található meg a „Magyarország” kulcsszavas keresés során, mert magyar útlevéllel (is) rendelkeznek.

A Bloomberg szerdán arról írt, egy magyar bank tisztviselőire is szankciót vethet ki Amerika, de hogy konkrétan kik lehetnek az érintettek, arról nem írtak.

Frissítés: Az amerikai szankciókkal sújtott személyek hivatalos listája szerda délután bővült a budapesti orosz „kémbank” vezetőivel, erről itt írt a Magyar Hang elsőként.